Licht ‘s nachts = meer kans op diabetes type 2

  • Gepubliceerd op: 17 juli 2024
  • Categorie: Diabetes type 2

Licht overdag is belangrijk voor je gezondheid, maar het donker van de nacht ook. Wetenschappers onderzochten het verband tussen licht in de nacht en de kans op diabetes type 2.

Slaap je graag met een lampje aan? Of is je slaapkamer best wel licht in de nacht, bijvoorbeeld door een lantaarn buiten? Dit verhoogt het risico op diabetes type 2, zegt nieuw onderzoek.

Wie krijgt diabetes type 2?

Onderzoekers bekeken de gegevens van ongeveer 85.000 mensen zonder diabetes. Deze mensen droegen een week lang een apparaatje om hun pols, met een speciale sensor. Die kon het licht overdag en ‘s nachts meten. De wetenschappers volgden de deelnemers gemiddeld bijna 8 jaar lang om te zien wie diabetes type 2 kreeg. Bijna 2.000 mensen kregen in die periode diabetes type 2.

Licht in de nacht en je risico op diabetes type 2

De onderzoekers keken naar het verband tussen licht in de nacht en de kans op diabetes type 2. De onderzoekers zagen dat licht tussen half 1 en 6 uur 's nachts het risico op diabetes type 2 verhoogt. Dit risico bleef ook hoog toen de onderzoekers andere dingen bekeken die invloed kunnen hebben, zoals je leefstijl, hoe lang je slaapt en of je ’s nachts werkt.

Feller licht = meer kans op type 2

Maakt het ook nog uit hoe fel het licht ’s nachts is? De onderzoekers zagen dat dit zo is. Hoe feller het licht ‘s nachts, hoe groter de kans is op diabetes type 2. Hoe komt dat? De onderzoekers denken dat licht in de nacht je biologische klok verstoort. En dit kan je risico op diabetes type 2 verhogen. Er is nog wel meer onderzoek hiernaar nodig.

Slaap in het donker

Je kunt diabetes type 2 krijgen door veel verschillende dingen. Een belangrijke oorzaak van diabetes type 2 is overgewicht. Maar ook licht ’s nachts speelt dus waarschijnlijk mee, zegt dit onderzoek. Wat kun je zelf hiertegen doen? 

  • Zorg voor een donkere slaapkamer. Hang bijvoorbeeld dikke gordijnen voor je ramen. Ook kan een rolluik helpen. 
  • Denk ook aan kleine lampjes in je kamer die de hele nacht aanstaan, zoals een lampje van je wekker. Probeer deze lampjes uit te zetten, of te bedekken. 
  • Liever toch een lampje aan? Gebruik dan gedimd en warm licht (dit is licht met een gele of oranje gloed).
  • Zet je tv, telefoon en tablet uit voordat je gaat slapen. Want dit geeft ook licht.

> Benieuwd naar meer tips om goed te slapen? Bekijk ze op de website van Diabetesvereniging Nederland.

Diabetes type 2 tegenhouden

We willen precies weten hoe diabetes type 2 ontstaat. Dan kunnen we de ziekte misschien voorkomen. Onderzoekers bekijken ook wat hierbij kan helpen.

Bekijk het artikel