Dodelijke zeeslak geeft wetenschap ideeën voor diabetes

  • Gepubliceerd op: 27 augustus 2024
  • Categorie: Algemeen

Giftige zeeslakken gebruiken gif met insuline om te jagen op kleine vissen. Wetenschappers zijn verbaasd over het gif. Waardoor werkt het zo snel? Ze ontdekten een stof in het gif die samenwerkt met de insuline. Dit geeft nieuwe ideeën voor de behandeling van diabetes. 

Sommige tropische zeeslakken eten kleine vissen. Ze spuiten eerst een giftige wolk met een soort insuline naar een vis. Deze krijgt hierdoor meteen een hypo, kan zich niet meer bewegen en wordt opgegeten. Ook mensen kunnen de slak beter niet tegenkomen. Vooral niet de slakkensoort Conus geographus. Het gif hiervan is dodelijk. Maar ook het meest interessant voor de wetenschap. 

Insuline van slak werkt heel snel 

De slakkeninsuline werkt razendsnel, sneller dan insuline voor mensen. Daarom bestuderen wetenschappers van de Universiteit van Utah de zeeslakken. Ze doen dit al jaren, en weten precies hoe de slakkeninsuline werkt. Het lukt alleen nog niet om de insuline na te maken voor mensen. Nu ontdekten de wetenschappers nog een ander nuttig stofje in het gif van de slak Conus geographus. Dit stofje werkt samen met de insuline. 

Insuline werkt samen met andere stof bij zeeslak 

De nieuw ontdekte stof in het gif van de zeeslak heet consomatine. Deze stof heeft ook invloed op de bloedsuiker. Normaal heeft het lichaam eigen maatregelen tegen een te lage bloedglucose. Bijvoorbeeld met het hormoon glucagon. De bloedglucose stijgt dan snel. Consomatine houdt die maatregelen tegen. De bloedsuiker kan dus niet stijgen. Een vis krijgt door het gif extra snel een hypo en herstelt niet. 

Lijkt op hormoon van mensen 

De stof consomatine van de zeeslak lijkt op het menselijke hormoon somatostatine. Dit hormoon heeft op verschillende manieren invloed op de bloedglucose. Het werkt ook samen met andere nuttige stoffen in het lichaam. De stof van de zeeslak werkt beter dan die van mensen. Hij werkt ook veel preciezer. Daarom zijn de wetenschappers zo enthousiast. Misschien kunnen ze de stof van de slak namaken voor in nieuwe medicijnen. 

Nog meer nuttige stoffen in het gif van zeeslak? 

De onderzoekers denken dat er nog meer stofjes zitten in het gif van de zeeslak die iets doen met de bloedglucose. Ze zoeken verder en hopen op nieuwe ideeën voor medicijnen in de toekomst. Dit kunnen medicijnen zijn tegen diabetes. Maar misschien ook middelen tegen andere ziektes, zoals sommige vormen van kanker.