Samen weten we meer dan alleen
Met een account op diabetes.nl kun je meer dan een gewone bezoeker. Stel bijvoorbeeld vragen aan anderen die ook leven met diabetes.
Bekijk meer voordelen en meld je gratis aanEr is veel aandacht voor wat je eet bij diabetes. Dit is vaak lastig. Je kunt hierdoor ook eetproblemen krijgen. Een eetprobleem kan een signaal zijn van een eetstoornis, of dit worden. Finse onderzoekers zagen kenmerken van een eetstoornis bij bijna 1 op de 4 mensen die insuline gebruiken.
Eetproblemen veranderen hoe je eet en drinkt. Je eet bijvoorbeeld steeds minder, of je hebt juist eetbuien. Een eetprobleem betekent niet meteen dat je een eetstoornis hebt. Maar het kan wel. Eetproblemen en eetstoornissen bij diabetes hebben invloed op de bloedsuiker. Je lichaam kan hierdoor schade krijgen. Finse onderzoekers wilden weten hoeveel mensen met diabetes eetproblemen hebben.
De onderzoekers verzamelden de resultaten van 45 eerdere onderzoeken. Ze maakten een samenvatting van al deze onderzoeken bij elkaar. In totaal onderzochten ze de gegevens van bijna 11.600 mensen met diabetes die insuline gebruiken. Deze mensen hadden ooit speciale vragenlijsten ingevuld over omgaan met eten.
De onderzoekers zagen kenmerken van een eetstoornis bij bijna een kwart van de mensen die insuline gebruiken. Dit is bijna 1 op de 4 mensen. Deze eetproblemen kunnen een signaal zijn van een eetstoornis. Vrouwen hadden vaker eetproblemen dan mannen. Veel mensen slaan weleens insuline over om gewicht te verliezen. (Ongeveer 1 op de 5 mensen die insuline gebruiken.) Als je dit regelmatig doet, heet het diaboulimia. Dit is een soort eetstoornis. De bloedglucose is dan vaak hoog. Je hebt meer risico op complicaties, bijvoorbeeld aan je ogen of nieren.
De onderzoekers zeggen dat meer onderzoek nodig is naar eetproblemen bij diabetes. Ook zorgverleners moeten hier meer informatie over krijgen, vinden de onderzoekers. Bijvoorbeeld artsen en verpleegkundigen. Het is goed als ze de signalen van eetproblemen en eetstoornissen beter herkennen. Veel mensen met diabetes krijgen dan eerder hulp hiervoor.
> Bekijk hier meer over eetproblemen bij diabetes. Hoe ontstaan ze en wat doe je eraan?
Dit grote onderzoek gaat vooral over mensen met diabetes type 1. Want zij gebruiken altijd insuline. Maar sommige mensen met diabetes type 2 gebruiken ook insuline. Daarom gaat dit onderzoek ook over sommige mensen met diabetes type 2. Het onderzoek gaat over mensen van 16 jaar en ouder.
Een eetstoornis is een psychische aandoening met een medische diagnose. Er zijn verschillende eetstoornissen. Ze hebben eigen symptomen of kenmerken, zoals eetproblemen. Een eetstoornis is meestal meer dan een eetprobleem. Vaak zijn nog meer dingen moeilijk in je leven. Diabetes hebben is ook een hele last. Het is dus goed om elk eetprobleem serieus te nemen bij diabetes. Het heeft veel invloed op je leven en je gezondheid.
Met een account op diabetes.nl kun je meer dan een gewone bezoeker. Stel bijvoorbeeld vragen aan anderen die ook leven met diabetes.
Bekijk meer voordelen en meld je gratis aanHeb je stress en zorgen over diabetes? Of ben je vaak bang? Je bent niet alleen. Daarom is er de speciale serie e-mails 'Psychische gezondheid en diabetes'. In 6 mails krijg je uitleg en zie je ervaringen van anderen. Met vooral natuurlijk ook tips: wat kan jou helpen!
Meld je gratis aan voor de serie e-mails over psychische gezondheidAllergische huidklachten door een sensor of pomp? Je kunt nu laten testen door welke stof dit komt. Hiervoor is wel een verwijzing nodig van een specialist.
Mensen met diabetes doen meer aan zelfzorg dan mensen met andere chronische ziekten. Dit komt uit onderzoek van het Nivel. Wel doen de meeste mensen nog weinig tegen stress.
Zorg op afstand betekent dat je niet naar de huisarts gaat of naar het ziekenhuis. Je praat bijvoorbeeld online met je zorgverlener, of je doet aan videobellen met je telefoon. Is deze vorm van zorg ook geschikt als je diabetes hebt?
Diabetes is geen gemakkelijke ziekte om te hebben. Je kunt je soms heel boos, verdrietig of somber voelen. Dat is normaal. Maar blijf je je voor langere tijd zo voelen? Dan is er gelukkig veel hulp om die nare emoties op te lossen.