MODY

Over MODY 1

MODY 1 kan lijken op andere soorten diabetes, zoals diabetes type 1. Wat is MODY 1 en hoe herken je het?

In het kort 

  • MODY 1 heet ook wel HNF4A MODY.
  • Bij MODY 1 heb je meestal bepaalde tabletten nodig die de alvleesklier helpen insuline af te geven.
  • Bij een zwangerschap kan MODY 1 problemen geven, soms heb je dan extra behandeling en controles nodig.

Wat is MODY 1?

MODY 1 heet ook wel HNF4A MODY. Bij MODY 1 geeft je alvleesklier niet genoeg insuline af. Ook maakt je alvleesklier soms niet genoeg insuline. Daardoor blijft je bloedglucose te hoog. In het begin is dat vooral zo na het eten. MODY 1 lijkt veel op MODY 3.

Diagnose van MODY 1

MODY 1 kan lijken op andere soorten diabetes. Bij kinderen met MODY 1 denken dokters meestal aan diabetes type 1. Een goede diagnose is belangrijk voor je behandeling. Met DNA-onderzoek kunnen dokters zien of je MODY 1 hebt, of de erfelijke aanleg hiervoor. 

Hoe herken je MODY 1?

Het kan MODY 1 zijn als je wel de diagnose diabetes type 1 hebt, maar geen afweerstoffen in je bloed. En als je nooit ketoacidose hebt gehad. Een ander kenmerk kan zijn dat je als baby te zwaar was bij de geboorte. MODY 1 begint meestal met hoge bloedsuikers. Hierdoor kun je deze symptomen hebben:

  • je plast vaak
  • je drinkt veel
  • je bent snel moe

> Bekijk meer over hoe je MODY kunt herkennen.

Behandeling van MODY 1

De bloedglucose wordt bij MODY 1 vaak al beter door gezond eten en genoeg bewegen. Helpt dat niet genoeg? Dan kun je medicijnen nemen waardoor je alvleesklier meer insuline afgeeft. Deze medicijnen heten SU-derivaten. Bij MODY 1 gaat de alvleesklier na een tijdje minder goed werken. Dan is soms insuline nodig. Maar vaak kun je de stap naar insuline lang uitstellen.

Gevolgen van MODY 1

Bij MODY 1 kun je na een tijd te maken krijgen met problemen die vaak samengaan met diabetes, zoals met je hart en bloedvaten, nieren, zenuwen of ogen. Als je bloedglucose goed onder controle is, is de kans op deze problemen kleiner. Aandoeningen die te maken hebben met diabetes heten complicaties. Welke klachten komen voor? > Bekijk hier meer over diabetes en andere aandoeningen.

Zwangerschap bij MODY 1

Heb je MODY 1 en wil je zwanger worden? Dan is het goed om dit te bespreken met je internist of gynaecoloog. Want bij een zwangerschap kan MODY 1 problemen geven. Je hebt daarom soms tijdens de zwangerschap extra behandeling en controles nodig. Als een van de ouders MODY 1 heeft, kan de baby een te lage bloedsuiker krijgen. Daarom wordt bij de geboorte vaak de bloedsuiker van de baby gecontroleerd.

Artikel met medewerking van:

  • dr. Mariëlle Schroijen - internist-endocrinoloog, Leids Universitair Medisch Centrum

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 23 februari 2023

Lees meer over Soorten MODY

Volgend artikel