MODY

Wat is MODY?

Het woord MODY komt van het Engelse Maturity-Onset Diabetes of the Young. Veel mensen krijgen het op jongere leeftijd, maar een latere diagnose kan ook. MODY is erfelijk.

In het kort 

  • MODY is een erfelijke vorm van diabetes.
  • Bij MODY werkt de alvleesklier niet goed door een foutje in je DNA.
  • MODY krijg je vaak als je jong bent. Maar je kunt de diagnose ook later in je leven krijgen.
  • Er zijn verschillende soorten MODY.

Wat is MODY?

MODY is een erfelijke vorm van diabetes. Als je MODY hebt, werkt je alvleesklier niet goed. De alvleesklier geeft vaak te weinig insuline af, of iets te laat. Hierdoor blijft je bloedsuiker te hoog.

Bekijk de video op https://api.diabetes.nl/oembed?url=https%3A%2F%2Fvimeo.com%2F831769204%3Fshare%3Dcopy&signature=00971a06de1b76db12d925efcdb3ddd98a3d80e246b5233ecbc37f9456938af3

Erfelijkheid van MODY

Bij MODY kan de alvleesklier dus niet goed alle taken uitvoeren. Dat komt door een foutje in je DNA. Bij MODY is erfelijkheid heel belangrijk. Mensen met de erfelijke aanleg voor MODY krijgen meestal ook MODY. > Meer over erfelijkheid bij MODY.

Op welke leeftijd krijg je MODY?

MODY krijg je meestal op een leeftijd van 10 tot 25 jaar. Daarom is MODY de afkorting van het Engelse Maturity-Onset Diabetes of the Young. Maar bij sommige mensen wordt MODY pas veel later ontdekt.

Hoeveel mensen hebben MODY?

In Nederland hebben waarschijnlijk ongeveer 20.000 mensen MODY. Maar niet al die mensen hebben ook de diagnose MODY. Ze hebben bijvoorbeeld de diagnose diabetes type 1, of type 2. Want de klachten en symptomen van MODY lijken op die van diabetes type 1 en 2. Bij een andere diagnose krijg je meestal niet de juiste behandeling.

Soorten MODY

Er zijn verschillende soorten MODY. Een MODY-soort heeft vaak nog een andere naam. Deze MODY-soorten komen het vaakst voor:

•    MODY 1, de andere naam hiervoor is HNF4A MODY
•    MODY 2, de andere naam hiervoor is GCK MODY
•    MODY 3, de andere naam hiervoor is HNF1A MODY
•    MODY 5, de andere naam hiervoor is HNF1B MODY 

Er zijn nog meer soorten MODY, maar die zijn heel zeldzaam. Welke klachten je kunt hebben, hangt af van welke soort MODY je hebt. Ook de behandeling hangt af van welke MODY je hebt.

Artikel met medewerking van:

  • dr. Mariëlle Schroijen - internist-endocrinoloog, Leids Universitair Medisch Centrum

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 21 februari 2023

Lees meer over Over MODY

Volgend artikel