Leefstijl en voeding

Gourmetten en diabetes

Gourmetten is al jaren populair in ons land. Wat zijn gezonde keuzes bij gourmetten als je diabetes hebt? Bekijk hier tips. 

In het kort 

  • Mager vlees is de gezondste vleeskeuze bij gourmetten. 
  • Vis, vegetarische producten en groenten zijn ook lekker om mee te gourmetten. 
  • Sauzen met weinig vet zijn te koop in de winkel of makkelijk zelf te maken. 
  • Volkoren of meergranen stokbrood hebben ook veel koolhydraten, maar minder dan wit stokbrood. 
  • De meeste gourmetstellen hebben een anti-aanbaklaag. Daarom is een klein beetje olie al genoeg om te kunnen bakken.

Vlees, vis of vegetarisch 

Mager vlees is de gezondste keuze:  

  • rundvlees: biefstuk, runderlap, rundertartaar, entrecote, ribkarbonade 
  • varkensvlees: varkensfricandeau, varkenshaas, varkenslap 
  • kipfilet 

Vet vlees is niet erg gezond, zoals gehakt, speklap en lamsvlees. Met vis is prima te gourmetten, zoals kabeljauw, tonijn en garnalen. Ook plantaardige producten zijn lekker, bijvoorbeeld vleesvervangers en stukjes tofu en tempeh. 

Groenten 

Elke groente die je kunt bakken, kun je ook gourmetten, zoals courgette, taugé, paprika, ui en aubergine. Groentenspiezen zijn ook lekker, bijvoorbeeld met paprika, champignon en tomaat. Stukjes fruit ertussen geven een extra lekkere smaak, zoals stukjes ananas.

Eten tijdens het bakken 

Wachten tot je vlees, vis of vleesvervanger gaar is. Dat hoort bij gourmetten. Je kunt vast beginnen met het eten van rauwe groenten, zoals stukjes komkommer, worteltjes, bleekselderij en kleine tomaatjes. Samen met hummus of tzatziki een gezond begin van de gourmet. Een koolhydraatarme salade erbij is ook een gezonde keuze. Tzatziki kun je ook zelf maken met Griekse yoghurt, komkommer, olijfolie, knoflook, munt en citroensap.

Sausjes 

In gewone sauzen uit de winkel zitten vaak veel suiker en vet, dus ook veel calorieën. Sausjes met weinig vet kun je ook kopen, zoals halvanaise of yogonaise. Sausjes met weinig vet kun je ook zelf maken. Je kunt bijvoorbeeld kwark of yoghurt met wat knoflook mengen, samen met rasp van een komkommer, mosterd of pesto. Ook lekker is kwark of yoghurt met citroensap en (verse) kruiden.

Meer tips voor gezond gourmetten

  • Eet er volkoren of meergranen stokbrood bij. Deze hebben ook veel koolhydraten, maar minder dan wit stokbrood. 
  • De meeste gourmetstellen hebben een anti-aanbaklaag. Daarom is een klein beetje olie al genoeg om te kunnen bakken. 
Facebook FacebookWhatsApp Whatsapp

Artikel met medewerking van:

  • Nederlandse Vereniging van Diëtisten

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 18 april 2023

Lees meer over Speciale maaltijden

Volgend artikel