Hoeveel suiker zit er in frisdrank?
Wil je weten hoeveel suiker er in frisdrank zit? Bekijk deze lijst met soorten frisdranken op de website van het Diabetes Fonds.
Ga naar de lijst frisdranken op website Diabetes FondsDiabetes gaat vaak over wat je eet, maar wat je drinkt is ook belangrijk. Waar kun je op letten als je gezonde keuzes voor drinken wilt maken?
Het beste zijn ongezoete dranken: water (uit de kraan of bronwater), koffie/thee, beide zonder melk of suiker. Ook pure groentesappen bevatten weinig suikers en veel vitaminen en mineralen. Bekijk goed het etiket of de groentensappen echt puur zijn, want vaak wordt er fruit aan toegevoegd.
In frisdranken zitten veel suikers. Deze suikers zorgen voor een snelle en hoge piek in je bloedglucose. Als je diabetes hebt, kan je lichaam deze hoge pieken slechter verwerken. Ook krijg je niet snel een vol gevoel van frisdranken. Je drinkt een glas vaak gauw leeg, waardoor je er al snel te veel van drinkt.
‘Light dranken’ is een lastig woord. Light betekent dat er minstens 30% minder suiker in zit dan in het gewone product. Maar het kan ook zijn dat er 30% minder kilocalorieën in zitten. Wil je zeker weten hoeveel suiker erin zit, bekijk dan goed het etiket. Bij het woord koolhydraten zie je hoeveel suiker er in de drank zit.
In zero frisdranken zit altijd heel weinig suiker want die is vervangen door zoetstoffen. Zoetstoffen leveren geen energie dus je bloedsuikerwaarden stijgen niet. Maar: er zitten wel zuren in en die zijn slecht voor je tanden.
Vruchtensappen klinken gezond, zeker als ze vers zijn. Maar ook in vruchtensappen zitten veel suikers. Er zitten namelijk de suikers van het fruit zelf in. Deze natuurlijke suikers verhogen je bloedglucosewaarde. Net zoals gewone suikers. Drink vruchtensappen daarom niet te vaak.
Op het etiket kan staan ‘geen toegevoegde suiker’. Dat betekent dat er in de fabriek geen suiker is toegevoegd. Maar er kan nog steeds veel suiker in een drank zitten, zoals in vruchtensap. Je weet zeker hoeveel suiker er in een drank zit als je het etiket bekijkt, bij het woord koolhydraten.
Let op: grapefruitsap heeft invloed op de werking van medicijnen. Controleer de bijsluiter van je medicijnen.
Vruchtendrank wordt gemaakt uit vruchtensap en (bron)water. De fabrikant mag hier ook suikers, zoetstoffen en aroma’s aan toevoegen. Bij vruchtensap mag dat niet. Bekijk daarom het etiket, dan weet je hoeveel suiker in een vruchtensapje of vruchtendrank zit.
Wil je vitamines binnenkrijgen? Eet dan liever vers fruit. Door het persen of blenderen van fruit verdwijnen er veel vitaminen. Dit komt omdat er zuurstof bij komt. In een stuk fruit zitten ook meer vezels dan in het sap ervan. Je hebt daarom sneller een vol gevoel van een stuk fruit.
In een stuk fruit zit ook veel minder suiker dan in het sap van dat fruit. Je bloedsuiker stijgt dus langzamer als je 1 stuk fruit eet. Langzamer dan als je alleen het sap drinkt. Het fruit zelf eten zorgt ook voor een minder hoge piek in je bloedsuiker dan het sap drinken.
Wil je weten hoeveel suiker er in frisdrank zit? Bekijk deze lijst met soorten frisdranken op de website van het Diabetes Fonds.
Ga naar de lijst frisdranken op website Diabetes FondsWil je weten hoeveel suiker er in vruchtendrank zit? Bekijk deze lijst met soorten vruchtendranken op de website van het Diabetes Fonds.
Ga naar de lijst met vruchtendranken op website Diabetes FondsWil je weten hoeveel suiker er in bier zit? Bekijk de lijst met bieren op de website van het Diabetes Fonds.
Ga naar de lijst met bieren op website Diabetes FondsWil je weten hoeveel suiker er zit in vruchtensap en vruchtendrank? Bekijk de lijsten op de website van het Diabetes Fonds.
Ga naar de lijsten op de website van het Diabetes FondsMet een account op diabetes.nl kun je meer dan een gewone bezoeker. Stel bijvoorbeeld vragen aan anderen die ook leven met diabetes. Privacy vinden we belangrijk, we delen je gegevens met niemand.
Bekijk meer voordelen en meld je gratis aanArtikel met medewerking van:
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 14 april 2023