Haal meer uit diabetes.nl met een account
Kom je voor informatie? Of lees je graag persoonlijke verhalen? Als je inlogt op diabetes.nl kun je meer dan een gewone bezoeker.
Bekijk 5 voordelen van een account en meld je gratis aanOns brein is gevoelig voor hoge en lage bloedsuikers. Wat gebeurt er in je hoofd als je jarenlang diabetes type 2 hebt?
In het kort
Ons brein bestuurt alles in ons lichaam. Het heeft dus veel energie nodig. Hiervoor gebruikt je brein het liefst glucose als brandstof. Dus bloedsuiker. Maar het brein is enorm gevoelig. Bij diabetes gebeuren vaak dingen in je lichaam die hersenen vervelend vinden. Ze kunnen dan na een tijd minder goed gaan werken.
Bij diabetes type 2 is de bloedsuiker soms al jaren hoog voordat de behandeling begint. Dit komt omdat de klachten niet opvallen. Je weet dan niet dat je diabetes type 2 hebt. Je lichaam kan slecht tegen hoge bloedsuikers. Bloedvaten en zenuwen kunnen schade krijgen. Ook de bloedvaten en zenuwen in de hersenen. Dit geeft extra risico in het brein.
Mensen met jarenlange diabetes type 2 hebben meer kans op deze problemen:
Bij een hypo zit er te weinig glucose in het bloed. Ook de hersenen krijgen dan te weinig glucose. Als je bloedsuiker weer stijgt is de hypo voorbij. Een hypo kan licht zijn maar ook ernstig. Hypo’s komen veel minder vaak voor bij mensen met diabetes type 2 dan bij diabetes type 1. Krijgen de hersenen meer problemen door hypo’s? Dit is nog niet helemaal bekend. Wetenschappers doen nog veel onderzoek naar hypo’s.
Problemen met hersenen bij diabetes type 2 ontstaan langzaam. Het duurt vaak jaren. Deze mensen hebben meer risico:
Vaak merken mensen zelf niet of hun hersenen minder goed gaan werken. Het gaat langzaam. En als je ouder wordt is het ook normaal dat je dingen slechter onthoudt. Of dat je langzamer denkt dan je gewend was. En minder dingen tegelijk kunt doen. De meeste klachten komen dus ook voor bij mensen zonder diabetes. Maar door diabetes heb je meer kans dat je hersenen al minder goed werken als je nog iets jonger bent. Of dat de klachten erger zijn dan gemiddeld.
Kom je voor informatie? Of lees je graag persoonlijke verhalen? Als je inlogt op diabetes.nl kun je meer dan een gewone bezoeker.
Bekijk 5 voordelen van een account en meld je gratis aanArtikel met medewerking van:
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 30 maart 2023