Diabetes type 2

Gezonde leefstijl bij diabetes type 2

Diabetes type 2 is een ziekte waar je zelf grote invloed op hebt. Een gezonde leefstijl kan je klachten verminderen of zelfs laten verdwijnen. Hoe werkt een gezonde leefstijl?

In het kort

  • Een gezonde leefstijl bij diabetes type 2 kan je bloedglucosewaarden enorm verbeteren. 
  • Een gezond gewicht verbetert bijna altijd de gevoeligheid voor insuline. 
  • Je hebt dan minder medicijnen nodig. Het kan ook zijn dat je helemaal geen medicijnen meer nodig hebt. 
  • Veranderen naar een gezonde leefstijl werkt het beste in kleine stappen. 
  • Er zijn veel mogelijkheden om hulp te krijgen. Vraag je zorgverlener voor meer informatie. 

Je hebt zelf veel invloed 

Een gezonde leefstijl kan je bloedglucosewaarden enorm verbeteren. Dat betekent dat je minder medicijnen nodig hebt. En dat maakt de kans op bijwerkingen weer een stuk kleiner. Ook heb je minder kans op complicaties zoals hart- en vaatziekten. Het kan ook zijn dat je helemaal geen medicijnen meer nodig hebt. > Bekijk meer over een gezonde leefstijl

Belangrijk: overleg altijd eerst met je zorgverlener als je wilt overstappen naar een gezonde leefstijl!

Bekijk de video op https://api.diabetes.nl/oembed?url=https%3A%2F%2Fvimeo.com%2F831766572%3Fshare%3Dcopy&signature=c3705c2c35dca6c11e2a82336746b93fd7e6430fcd0d56f89afee7fd5e0e9d4f

Type 2: ben je minder gevoelig voor insuline? 

Bij type 2 zijn er 2 oorzaken. De 1e is: je kunt minder gevoelig zijn voor insuline. Een gezonde(re) leefstijl zorgt voor een gezond gewicht. En een gezond gewicht verbetert meestal de gevoeligheid voor insuline. Ook krijg je vaak betere cholesterolwaarden en een lagere bloeddruk.

Type 2: maakt je lichaam minder insuline? 

De 2e oorzaak van type 2 is dat je lichaam minder insuline maakt. Een gezonde leefstijl heeft ook in dit geval veel positieve invloed. De glucosewaarden na de maaltijd stijgen minder snel en je gevoeligheid voor insuline verbetert. Hierdoor heb je minder medicijnen nodig.

Leven zonder medicijnen 

Een gezonde leefstijl kan er zelfs voor zorgen dat je helemaal geen medicijnen meer nodig hebt. Als iemand lange tijd gezonde bloedsuikers heeft zonder medicijnen, heet dat ‘remissie’ of ‘diabetes omkeren’. De diabetes is dan in een soort slaap. Maar het komt terug wanneer iemand de gezonde leefstijl weer loslaat. Officieel is remissie geen genezing. Maar mensen met diabetes type 2 voelen het vaak wel als genezing. Ze voelen zich fitter en hebben geen klachten meer. > Bekijk meer over Kun je genezen van type 2?

Begin met kleine stappen

Wil je beginnen met een gezonde leefstijl? Dan neem je een belangrijk en positief besluit. Maar het heeft geen zin om je hele leven in één keer helemaal om te gooien. Zo werkt verandering niet. Wat wel werkt: doe het in kleine stappen. Begin met 1 of 2 praktische dingen die je anders gaat doen met je eten, of met bewegen. Geef jezelf de tijd om eraan te wennen. > Bekijk hier tips voor verandering in kleine stappen

Hulp bij verandering van leefstijl

Je hoeft het niet alleen te doen. Er zijn cursussen die je kunnen helpen bij het aanpassen van je leefstijl. Deze cursussen heten leefstijlprogramma's. De huisarts kan je doorverwijzen naar een cursus dat bij je past. Vaak kun je gratis meedoen. > Bekijk hier een overzicht van de leefstijlprogramma's voor type 2

Het is goed om energie te steken in een goed eetpatroon en gezond en goed voor jezelf te koken.

Gezonde leefstijl = cadeau aan jezelf

Een gezonde leefstijl werkt positief op je hele leven, niet alleen je diabetes. Je krijgt vaak een gezonder gewicht, waardoor je je fitter voelt. En als je je goed voelt, kun je stress meestal beter aan. Je kunt ook merken dat je beter slaapt.  
Je hebt ook minder kans op: 

  • depressie (=somberheid) 
  • dementie 
  • hartvaatziekten en kanker 
  • te vroeg overlijden door een ongezonde leefstijl

Leefstijlcoach

Een leefstijlcoach kan helpen om op een goede manier een gezonde leefstijl te krijgen. Helaas wordt leefstijlcoaching niet vergoed door de verzekering. Kun je het zelf betalen? Zoek dan een coach die is aangesloten bij de beroepsvereniging BLCN.

Artikel met medewerking van:

  • dr. Mariska Brinkers - huisarts en kaderarts diabetes

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 5 april 2023