Welke invloed heeft diabetes op je relatie?
Diabetes heb je elke dag. Je merkt dit ook als partner van iemand met diabetes. Hoe kan diabetes je relatie veranderen? En hoe houd je de relatie goed?
In het kort
- Je partner kan zich anders voelen of gedragen door diabetes. Het is belangrijk dat je luistert naar hoe iemand zich voelt.
- Als iemand diabetes krijgt, is het vaak goed om gezond te leven. Je kunt je partner hierbij helpen. Bijvoorbeeld samen stoppen met roken.
- Bij belangrijke keuzes voor jullie toekomst denk je soms ook aan diabetes. Bijvoorbeeld als je samen een kind wil krijgen.
- Diabetes hoeft geen probleem te zijn in je relatie. Het helpt als je met elkaar praat over de ziekte.
- Leven met iemand met een chronische ziekte is soms lastig. Maar je relatie kan ook juist sterker zijn hierdoor.
Diabetes in het dagelijks leven
Bij diabetes kan het lichaam de bloedsuiker niet meer goed regelen. Diabetes kan veel invloed hebben op het dagelijks leven. Dat is soms moeilijk. Iemand met diabetes doet de behandeling van de ziekte alle dagen zelf. Heeft je partner diabetes? Dan merk je daar waarschijnlijk ook wat van. Je ziet dat iemand medicijnen moet nemen of de bloedglucose moet meten. De ziekte gaat niet meer over, behalve bij zwangerschapsdiabetes. Diabetes type 2 kun je soms omkeren.
Veranderende gevoelens en gedachten
Je partner kan zich soms anders voelen of gedragen door diabetes. Bijvoorbeeld als de bloedglucose te hoog of te laag is. Iemand voelt zich dan vaak niet lekker en dat is vervelend. Je partner heeft een ziekte die niet meer weggaat, en kan hierdoor boos of verdrietig zijn. Of je partner voelt zich eenzaam of schuldig door de ziekte. Het is belangrijk dat je luistert naar hoe de ander zich voelt. Soms help je iemand al door er samen over te praten.
Gezonder leven bij diabetes
Heeft je partner diabetes? Dan regelt het lichaam de bloedglucose niet meer goed. Hiervoor zijn er medicijnen of insuline om te spuiten. Maar gezonder leven helpt ook. De bloedsuiker blijft dan beter in evenwicht. Bijvoorbeeld door dagelijks bewegen, niet roken en gezond eten. Je kunt je partner met diabetes helpen bij een gezonde leefstijl. Bijvoorbeeld door gezond te koken of samen te stoppen met roken. > Wat is een gezonde leefstijl? Bekijk meer.
Seksuele problemen door diabetes
Diabetes heeft invloed op het lichaam. Je krijgt soms door diabetes ook last van seksuele problemen. Heeft je partner problemen bij het vrijen? Dit kan jullie allebei onzeker maken. En het zorgt voor spanningen in je relatie. Er zijn oplossingen voor seksuele problemen, zoals een glijmiddel tegen een droge vagina. Of pillen die helpen bij het krijgen van een erectie. Het kan fijn zijn om dit samen met je partner te proberen. > Bekijk meer over seksuele problemen bij diabetes
Praten met elkaar
Diabetes is voor iedereen anders. En iedereen gaat anders om met diabetes. Probeer om niet te oordelen over hoe je partner ermee omgaat. Het helpt misschien om meer te leren over de ziekte. Bekijk bijvoorbeeld wat iedereen moet weten over diabetes. Misschien vindt je partner het fijn als je meegaat naar afspraken bij een zorgverlener. Je kunt dan zelf ook vragen stellen. Het belangrijkste is dat je blijft praten met elkaar. Hierdoor begrijp je elkaar steeds beter.
Niet meer alleen met diabetes
Iemand met diabetes moet iedere dag omgaan met een vervelende ziekte. Dit kan heel vermoeiend en verdrietig zijn. Het is dan belangrijk om iemand te kunnen vertrouwen. Ook om je niet alleen te voelen. Als partner kun je heel waardevol zijn. Ga bijvoorbeeld mee naar belangrijke medische afspraken. Hierdoor kan iemand met diabetes de verantwoordelijkheid delen. Elke dag kun jij je partner helpen om beter te leven met diabetes. Dat is voor jouzelf ook fijn! En samen gezond leven en bewegen is veel leuker en beter vol te houden.
Artikel met medewerking van:
- ervaringsdeskundigen
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 11 januari 2024