Diabetes dichtbij

Hulp en ondersteuning voor mantelzorgers

Ben je mantelzorger voor iemand met diabetes? Je hoeft het niet alleen te doen. Bekijk hier waar je hulp en informatie kunt krijgen.

In het kort 

  • Er zijn verschillende organisaties voor mantelzorgers. De bekendste is MantelzorgNL. 
  • Veel gemeenten hebben steunpunten voor mantelzorgers. Hier werken mensen die je verder kunnen helpen. Je kunt een steunpunt gratis bezoeken. 
  • De gemeente geeft informatie en ondersteuning via het Wmo-loket, de Wet maatschappelijke ondersteuning. 
  • Veel gemeenten hebben sociale wijkteams. De mensen in deze teams kunnen je helpen met jouw taken. 
  • Als mantelzorger is het mogelijk om een aantal dagen vrij te hebben. Andere mensen nemen dan de zorg over. Dit heet respijtzorg.

Mantelzorgorganisaties 

Er zijn verschillende organisaties voor mantelzorgers. Zoals MantelzorgNL: zij geven informatie, advies en hulp aan mantelzorgers. Ze luisteren naar je verhaal en weten veel. Kun je wel wat ondersteuning gebruiken? Bekijk dan zeker hun website.

Steunpunten mantelzorg 

Veel gemeenten hebben steunpunten voor mantelzorgers. Bij een steunpunt werken mensen met veel verstand van mantelzorg. Hier kun je als mantelzorger informatie krijgen en ondersteuning bij je taken. Er zijn ook bijeenkomsten waarbij je andere mantelzorgers kunt ontmoeten. Een steunpunt kun je altijd gratis bezoeken.

Gemeente 

Bij elke gemeente werkt een team van mensen, die advies en ondersteuning geven aan inwoners. Dit team heet het Wmo-loket, Wmo is de afkorting voor Wet maatschappelijke ondersteuning. Ze zijn er ook voor mantelzorgers. De mensen bij het Wmo-loket helpen je met advies en informatie, en regelen ondersteuning voor je. Meer informatie krijg je bij je gemeente. 

Sociale wijkteams 

Veel gemeenten hebben sociale wijkteams. De mensen in deze teams geven ondersteuning aan inwoners van een wijk, ook aan mantelzorgers. Zij kunnen je helpen met jouw taken. Bij je gemeente kun je informeren of ze sociale wijkteams hebben.

Even vrij met respijtzorg 

Als mantelzorger is het mogelijk om een aantal dagen vrij te hebben, bijvoorbeeld om op vakantie te gaan. Andere mensen nemen dan de zorg over. Ook familie of vrienden kunnen hierbij helpen. Dit heet respijtzorg. Respijtzorg kan thuis zijn, of in een zorginstelling. Meer informatie krijg je bij je gemeente of bij je zorgverzekeraar.

Online gespreksgroepen 

Er zijn verschillende online gesprekgroepen waar mantelzorgers ervaringen kunnen vertellen aan elkaar. Je kunt vragen stellen en advies krijgen van andere mantelzorgers.

Huisarts of zorgverlener 

Je huisarts of een andere zorgverlener kan advies geven over hoe je om kunt gaan met de zorg die jij geeft als mantelzorger. Ze kunnen ook meer vertellen over waar je ondersteuning kunt vinden. En ze kunnen je doorverwijzen naar speciale hulp, als dit nodig is. 

Zorgverzekeraar 

Bij je zorgverzekeraar kun je informeren naar ondersteuning of vergoedingen voor mantelzorgers. Bijvoorbeeld vergoedingen voor een cursus over omgaan met stress, of een EHBO-cursus (= Eerste Hulp Bij Ongelukken).

Psychische ondersteuning 

Heeft jouw naaste psychische problemen door de diabetes, zoals stress, somberheid of angst? Er is veel hulp om met diabetes te leren omgaan. Als je naaste zich prettiger voelt, wordt jouw taak als mantelzorger makkelijker. > Bekijk hier meer Psychische gezondheid - diabetes.nl 

Artikel met medewerking van:

  • de redactie van diabetes.nl

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 20 december 2023

Lees meer over Voor mantelzorgers

Volgend artikel