Dagelijks leven

Mag en kan vrijwilligerswerk altijd?

Vrijwilligerswerk is heel belangrijk. Nederland heeft maar liefst 5,8 miljoen vrijwilligers. Zelfs 1 uur per week kan een organisatie al heel gelukkig maken. En ook voor jezelf kan het heel belangrijk zijn. Maar mag of kan het altijd? 

In het kort 

  • Verenigingen, stichtingen en organisaties bestaan in Nederland dankzij de vele vrijwilligers. 
  • Maar niet iedereen hoeft en kan vrijwilligerswerk doen.  
  • Lichamelijke of psychische klachten kunnen een reden zijn om geen vrijwilligerswerk te doen, of om ermee te stoppen. 
  • Soms kan ander vrijwilligerswerk beter bij je passen. Bijvoorbeeld als buddy of maatje voor iemand die het moeilijk heeft. 
  • De overheid heeft een aantal regelingen die vrijwilligerswerk makkelijker maken, zoals een gratis VOG als je werkt met kwetsbare mensen. 
  • Ook met een uitkering mag je vrijwilligerswerk doen. De website van het UWV vertelt hier meer over.  

In Nederland wordt veel vrijwilligerswerk gedaan

Nederland telt enorm veel mensen die vrijwilligerswerk doen bij een vereniging, kerk, stichting of een andere organisatie. Het worden wel steeds minder mensen, dit komt door de vergrijzing (= steeds meer mensen die ouder zijn dan 65 jaar). De provincie Overijssel is de provincie met de meeste vrijwilligers. 

Wat doet de overheid om vrijwilligerswerk te steunen? 

De overheid heeft verschillende regelingen en programma’s om vrijwilligerswerk zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Zoals een verhoging van de vergoeding voor vrijwilligers. En een gratis Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) voor vrijwilligers die met kwetsbare mensen werken, of in een kwetsbare situatie werken. 

Wat is een VOG? 

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een document. Hierin staat dat je geen strafblad hebt of op een andere manier een risico bent. Sommige organisaties willen dat je een VOG aan ze geeft voordat je vrijwilligerswerk gaat doen. Soms is het ook verplicht. Normaal kost een VOG aanvragen tussen de 30 en 40 euro. Dit bedrag betaal je maar 1 keer. En ga je als vrijwilliger werken met kwetsbare mensen of in een kwetsbare situatie? Dan zorgt de overheid ervoor dat je gratis een VOG mag aanvragen. 

Ontvang je een uitkering? 

Ook met een WW, WIA, WAO, Wajong of Ziektewetuitkering mag je vrijwilligerswerk doen. De overheid ziet dit als een goede manier om sociale contacten te krijgen of te houden. Je krijgt zo ook werkervaring en je blijft actief. Je moet het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) wel vertellen dat je vrijwilligerswerk doet. Bij de WW-uitkering moet je zelfs vooraf toestemming krijgen van het UWV. Ook zijn er voorwaarden voor vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld over hoeveel vergoeding je mag ontvangen. 

Vrijwilligerswerk bij een diabetesorganisatie 

Er is veel vrijwilligerswerk te doen bij organisaties voor diabetes. Bijvoorbeeld buddy of maatje worden van iemand die het lastig heeft. Of in het bestuur gaan van een organisatie. Helpen in je eigen wijk, of bij een landelijke actie. Organiseren van wandelingen, geven van voorlichting, collecteren... het kan allemaal. > Bekijk hier Ik wil vrijwilligerswerk doen.

Facebook FacebookWhatsApp Whatsapp

Artikel met medewerking van:

  • ervaringsdeskundigen

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 1 juni 2023