Je hebt diabetes gekregen nadat je je rijbewijs hebt gehaald. Wat nu?
Je hebt je rijbewijs en krijgt te horen dat je diabetes hebt. Daar heb je misschien vragen over. Mag ik nog rijden? Blijft mijn rijbewijs geldig?
Bekijk hier wat je kunt doenAutorijden met diabetes mag gewoon. Maar de regels zijn wel iets anders. Je krijgt ook een medische keuring bij het aanvragen of verlengen van een rijbewijs met diabetes.
In het kort
Je bent niet verplicht je diabetes te melden bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Je kunt je rijbewijs verlengen zonder dat je een Gezondheidsverklaring hoeft in te vullen. De wet verwacht dat je zelf beoordeelt of je jouw veiligheid en dat van anderen kan garanderen ondanks je diabetes.
Je hebt je rijbewijs en krijgt te horen dat je diabetes hebt. Daar heb je misschien vragen over. Mag ik nog rijden? Blijft mijn rijbewijs geldig?
Bekijk hier wat je kunt doenIedereen in Nederland moet voor de aanvraag van het eerste rijbewijs een Gezondheidsverklaring invullen. Op deze verklaring staat de vraag of je diabetes hebt. Je bent verplicht om deze met Ja in te vullen. Daarna zijn er extra acties nodig voor je je rijbewijs krijgt, zoals een keuring door een arts.
Als je diabetes hebt en een rijbewijs wilt halen, moet je de onderstaande stappen doorlopen. Houd er rekening mee dat deze hele aanvraagprocedure 4 tot 6 maanden kan duren. Begin dus op tijd!
Bekijk hier het stappenplanAls je diabetes hebt, is je rijbewijs maximaal vijf jaar geldig. Na die vijf jaar moet een arts je opnieuw keuren. De aanvraag van de medische beoordeling en de verwerking ervan kan soms 4 tot 5 maanden kosten. Begin daarom op tijd met de aanvraag van je verlenging.
Heb je je rijbewijs gehaald toen je al diabetes had, dan heb je een aantekening op je rijbewijs gekregen. Dit betekent dat je rijbewijs maximaal 3 tot 5 jaar geldig is.
Bekijk hier het stappenplanJe bent bus- of vrachtwagenchauffeur en hebt te horen gekregen dat je diabetes hebt. Wat nu?
Bekijk hier wat er mogelijk isDe medische beoordeling is voor mensen met diabetes meestal verplicht. Het is in ieder geval verplicht als je voor het eerst je rijbewijs aanvraagt. En het is verplicht als je een rijbewijs met een code hebt. Dat wordt ook wel een rijbewijs met een aantekening genoemd. Die aantekening geeft aan dat je elke vijf jaar beoordeeld moet worden.
Heb je langer dan tien jaar diabetes, dan heb je bij verlenging van je rijbewijs ook een verklaring nodig van de oogarts. Dit onderzoek en deze verklaring moet je zelf betalen. De regelingen veranderen nogal eens en je moet precies de juiste formulieren gebruiken. DVN heeft een stappenplan Keuring voor je rijbewijs opgezet, zodat je de kosten zo laag mogelijk houdt.
Bij het aanvragen en verlengen van je rijbewijs heb je de hulp van een arts of diabetesverpleegkundige nodig. Lees hoe dit gaat en welke keuringen voor jou van belang zijn.
Welke keuringen horen bij je rijbewijs?In Nederland is het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen verantwoordelijk voor de rijveiligheid. Ze hebben strenge regels bij de aanvraag en verlenging van rijbewijzen. Vooral als je een chronische ziekte zoals diabetes hebt. Loop je tegen problemen aan bij het CBR? Zoek dan contact met Diabetesvereniging Nederland.
Leden kunnen bij Diabetesvereniging Nederland (DVN) terecht voor individuele belangenbehartiging. Loop je tegen een probleem aan, zoek dan contact, dan kijken we samen hoe dit probleem op te lossen is. Geen lid, neem dan toch contact op, dan kijken we samen wat DVN voor je kan doen.
Neem contact op met Diabetesvereniging NederlandBij het aanvragen of verlengen van een rijbewijs als je een chronische ziekte hebt, moet je meer doen dan bij een gewoon rijbewijs. Daarom zijn er ook meer mensen bij betrokken. Bijvoorbeeld de arts die de medische keuring doet en de medische verklaring invult. Maar ook de extra administratie bij het CBR. Deze kosten moet de aanvrager betalen.
Als je diabetes hebt, kost het aanvragen en verlengen van een rijbewijs niet alleen meer tijd maar óók meer geld.
Bekijk hier de kosten voor aanvragen en verlengen van je rijbewijsDeel je verhaal, stel een vraag of kom in contact met anderen. Nog geen account op diabetes.nl? Maak dit gratis aan in 1 minuut!
Maak een gratis account aanArtikel met medewerking van:
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 11 mei 2023