Bijzonderheden

15 augustus 2024 6 waarderingen 3 reacties

Op 't moment van schrijven is het augustus 2024. Terwijl ik aanstalten maak om de deur te openen bedenk ik mij dat mijn rijbewijs nog in de auto ligt. Wanneer ik een blik werp op mijn rijbewijs zie ik dat -ie bijna afloopt.

Ja hoor... in oktober is het weer zo ver. De keuring. Elke diabeet met rijbewijs heeft een keuring gehad. 5 uur lang enorme pupillen en slecht tegen licht kunnen voor maar 5 minuten inspectie. Als je goedgekeurd wordt, wordt je rijbewijs niet voor 10 maar voor 5 jaar verlengd. Ik heb al eens eerder mijn rijbewijs moeten verlengen. Dat is toen faliekant mis gegaan. Althans, voor mij. Ruim 2 maanden van te voren heb ik een afspraak gemaakt voor de oogkeuring. Vervolgens werd de uitslag opgestuurd naar 't CBR. De keuring zelf duurt 5 minuten. Het wachten op goedkeuring vanuit CBR duurde 5 maanden. Ik heb 3 maanden zonder rijbewijs gezeten. Ik snap allemaal best dat die keuringen verplicht zijn... Men moet natuurlijk kunnen constateren c.q. bevestigen dat er (nauwelijks) schade is aan de ogen door diabetes. Maar als je je rijbewijs nodig hebt voor je werk is het zeer frustrerend dat je toch indirect voelt dat je een beperking hebt.

Net zoals dat ik het altijd bijzonder vind dat insuline zo duur is en dat het van mijn eigen risico af gaat. Alsof ik als kind mezelf heb volgevreten met snoep en ik daar nu hinder van ondervind (dat heb ik natuurlijk wel gedaan maar daar gaat het nu niet om...).

Over insuline gesproken: het viel mij op dat insuline op de dopinglijst staat. Ik citeer: "Insuline is een hormoon dat afkomstig is uit de alvleesklier, een achter de maag gelegen orgaan. Insuline en groeihormoon zijn elkaars tegenpolen. Groeihormoon stimuleert de omzetting van glycogeen in glucose en die van vetten in vetzuren. Insuline doet precies het tegenovergestelde. Op het moment dat de hoeveelheid suiker (glucose) in het bloed stijgt (bijvoorbeeld na het eten), zal insuline ervoor zorgen dat dit opgeslagen wordt (als glycogeen) in de lever en de spieren. Tevens stimuleert insuline de opname van vetten en opbouw van (spier) eiwitten. Naast een toename in spiermassa leidt groeihormoon ook tot een verhoging van de bloedsuikerspiegel (glucose) en stimuleert het de omzetting van vetten in vetzuren. Insuline daarentegen zorgt voor de opslag van zowel vetzuren, glucose als eiwitten. Door groeihormoon en insuline te combineren hopen sommige bodybuilders de productie en opname van eiwitten te stimuleren. Hier zijn echter grote risico’s aan verbonden." Bodybuilders gebruiken het te vergeefs. En als ik er een zie kan ik niet anders dan denken "jij zit niet alleen volgespoten met anabole, Billy..." Maar toch een fijn gevoel om te weten dat als ik ooit geld nodig heb, ik altijd nog op www.zwartemarktplaats.nl mijn insuline ampullen kan gaan verkopen!

Ik las met stijgende verbazing dat insuline (Ozempic) wordt gebruikt om af te vallen. Ik vraag mij oprecht af welke gek bedacht heeft om zichzelf insuline toe te dienen zonder diabetes te hebben. En wat dacht diegene toen hij/zij in een hypo kwam? "Goed spul..."? En waarom werkt dat dan weer niet met mijn eigen insuline Novo Rapid?! Naja, ik ga er in ieder geval wel lekker op.

De mythe is trouwens dat deze persoon direct een een foto van het resultaat wilde maken. Een zogehete "Ozempicture".

Aan het eind van deze blog zit mijn hoofd vol vraagtekens. Als ik afsluit ligt mijn rijbewijs naast mijn laptop. Shit. Weer 'n dag voorbij. Weer niet verlengd.

3 reacties

16 augustus 2024 om 08:59

Jeetje, daar sta je allemaal niet bij stil als je zelf geen diabetes hebt. Wederom mooi geschreven blog Rick!

28 augustus 2024 om 13:11

Beste Rick,

Nooit geweten dat wanneer je diabetes 1 hebt, je jezelf moet laten keuren voor je rijbewijs. Ook nooit gedaan ook trouwens!

28 augustus 2024 om 13:13

Beste Rick,

Mooi om te lezen over de verlenging van een rijbewijs.

Ik bof dat mijn ziekenhuis de formilieren nog steeds willen invullen, voor mij. Een keer ben ik nog eens apart naar een oogarts gemoeten. Omdat de jaarlijkse bevindingen van de afdeling oogartsen niet voldoende bevonden werd. Daar ging dan €75 voor niets in op. Meer dan op mijn jaarlijkse fundusfoto werd er niet gevonden.

Bij die jaarlijkse fundusfoto boft dit deel van Nederland van een zonnige dag. Die ik die dag echt niet wil, zelfs met zonnebril nog te fel.

Helaas is Ozempic geen insuline. Ik citeer ook even:

"Wat is de samenstelling van Ozempic?

De werkzame stof in Ozempic is semaglutide. Semaglutide behoort tot de farmacologische klasse van GLP-1-receptoragonisten (Glucagon Like Peptide-1), ook bekend als de incretine-mimetica-klasse.

Hoe werkt Ozempic?

Semaglutide, de werkzame stof in Ozempic, werkt als een agonist van de GLP-1-receptor in het lichaam. Als agonist "bootst" het de effecten van GLP-1 in het lichaam na.

Het verhoogt de insulinesecretie en vermindert de glucagonsecretie, en dit glucoseafhankelijk (werkt afhankelijk van de bloedsuikerspiegel). Dit is een groot voordeel van dit medicijn omdat de glucose-afhankelijke werking het risico op hypoglykemie sterk vermindert bij diabetische patiënten in tegenstelling tot andere medicijnen of insuline-injecties. Deze werking helpt om zowel de nuchtere bloedsuikerspiegel als de bloedsuikerspiegel na de maaltijd te verlagen. Het is dus belangrijk om hier op te merken dat Ozempic geen insuline is, zoals sommigen misschien denken.

Naast de effecten op de bloedsuikerspiegel heeft Ozempic de neiging om de eetlust van patiënten te verminderen en de maaglediging te vertragen (een gevoel van verzadiging). Dit kan leiden tot gewichtsverlies bij patiënten.

Dit effect wordt gezocht door patiënten die proberen af te vallen en die Ozempic beschouwen als een "wondermiddel" in de behandeling van overgewicht en obesitas. Dit is echter een misbruik (benadrukt op sociale media) dat niet is toegestaan voor dit medicijn."
(https://www.pharmacodel.com/nl/content/114-ozempic-alles-wat-u-moet-weten)

Met Ozempic spuit je dus geen insuline. Er een darmhormoon in.
Maar gezien de bijwerkingen, snap ook ik niet waarom mensen het willen gebruiken om een paar kilo af te vallen. Je kunt er ook goed ziek van worden.

FC Diabetes

7 volgers

6 blogberichten

Terug naar blog