Vakantie: alles is net even anders
Inmiddels is het alweer achter de rug, maar dit jaar hebben we de eerste zomervakantie met diabetes meegemaakt. En dat is toch net even anders. Om te beginnen moesten we ineens veel meer spullen meenemen: een koeltas voor de insuline, extra sensoren, infuussets, insuline, extra pomp, en natuurlijk de backupspullen om handmatig te kunnen prikken. Niet zo’n punt uiteindelijk, maar wel weer even plannen en nadenken. En dat waren we niet meer gewend sinds de tijden van de luiertas.
Daarnaast hebben we ontdekt dat andere temperaturen, andere gewoontes en ander eten ook mijn zoons diabetes behoorlijk kunnen beïnvloeden. In de eerste week, in Frankrijk, verdubbelde zijn insulinegebruik en hebben we zijn instellingen behoorlijk moeten aanpassen. Daarna in Spanje zakte het weer terug, maar bleef hij meer insuline nodig hebben. Wij verdenken de Franse croissants, overigens. Maar wat wil je ook: laat ze 10 minuten in het papieren zakje van de bakker zitten, en dat zakje is volledig doorweekt van het vet. Tel daar de koolhydraten bij op en je hebt een soort mini-pizza te pakken. Wel een hele lekkere, maar toch.
Hij had voor het eerst ook vaker last van occlusies, vast vooral omdat hij veel meer insuline spoot per keer. De Ypsopump vindt dan vrij snel dat er iets aan de hand is. Even wachten en iets minder bolussen lost het doorgaans op. En anders is een infuus ook weer zo vervangen. We merkten wel dat hij het echt enorm naar vindt als de de technologie die hij nodig heeft af en toe faalt.
Gelukkig was dit allemaal nog steeds een bijzaak van de vakantie. Het overgrote deel van de tijd was het gewoon een vakantie zoals normaal. Zolang we maar wel altijd voldoende diabetes-spullen bij ons hadden voor het geval er iets onverwachts gebeurt. Soms is dat gewoon zo: sensor in storing, occlusie, probleem met de pomp... de technologie hapert af en toe best een beetje. Maar goed, zolang we daarom voorbereid waren, was er niets aan de hand. Een handig artikel met tips over diabetes op reis vind je trouwens hier: https://www.gezondermeer.nl/de-beste-diabetes-hulpmiddelen-tips-voor-thuis-en-op-reis/
We zijn nu al weer een paar weken in Nederland en zijn insulinegebruik is weer ongeveer wat het voor de vakantie was, al zijn z’n instellingen nog steeds wat agressiever dan voorheen. Iets minder koolhydraten per eenheid insuline, dus. Dat kan natuurlijk ook gewoon komen omdat zijn lichaam in de groei is, of omdat de honeymoonperiode is afgelopen. Dat gaan we de komende tijd wel merken.
Al met al een fijne eerste zomervakantie met diabetes. Maar het blijft opletten met Franse croissants, hoe lekker ze ook zijn!
1 reactie