Pijnlijke polyneuropathie

13 juli 2024 5 waarderingen 6 reacties

“Ik loop op sokken óf ik ga naar huis.” Mijn rechtervoet staat in brand en mijn schoen MOET uit. Het is onhoudbaar. Beide keren dat ik dit op tafel leg, blijkt het oké om zonder schoenen te werken.

Alleen mijn rechtervoet smeer ik in met zalf. Geen idee waar ik aan begonnen ben. Pas na vijf weken kan ik beoordelen of deze behandeling werkt. Opzettelijk behandel ik mijn linkervoet niet. Tenminste niet in de testperiode. Hoe moet ik anders beoordelen wat de zalf tegen mijn neuropathie doet?

Al vele jaren heb ik pijnklachten aan mijn voeten en handen. Om eerlijk te zijn, is het iets meer dan dat. Tot voorbij mijn elleboog en knie ervaar ik pijn. Brandend gevoel over de huid, terwijl mijn voeten en handen pijnlijk koud voelen. Daarnaast gekriebel en jeuk, alsof een hele mierenstraat ongeordend over mijn ledematen wandelt. Aanraking is vervelend, een messteek is er niets bij.

Naast de pijn is ook het gevoel aangetast. Ik heb nu mijn ogen nodig om de huissleutels uit mijn tas te vissen. Met typen weet ik soms niet of ik het toetsenbord aanraak. Heel af en toe lijk ik ook minder stabiel op mijn voeten te staan. Onhandig allemaal, maar niet problematisch. De pijn is wel een probleem.

Twee jaar terug was ik met Duloxetine gestart. Pillen tegen depressie of angststoornis, maar die ook helpen bij pijnlijke polyneuropathie. Direct werd de pijn minder. Het leek een top behandeling. Totdat ik na drie maanden merkte dat ik behoorlijk moe was. Op allerlei manieren kon ik mijn vermoeidheid wel verklaren. Ik had een nieuwe baan. Ik kwam uit een diabetes burn-out. Ik bleef mijn pillen dus slikken. Pas na ruim een half jaar bedacht ik mij dat de moeheid ook een bijwerking van Duloxetine kon zijn. Inmiddels was mijn moeheid extreem en bijna niet meer met mijn werk te combineren. Ik besloot de gok te wagen en te stoppen met de pillen. Binnen een dag kwamen de pijnklachten terug. De moeheid zwakte langzaam af en verdween na drie maanden. Blijkbaar werkt het pijnstillende effect van Duloxetine direct, terwijl de bijwerking moeheid pas na opbouw medicatiespiegel duidelijk aanwezig is. Door de lange halfwaardetijd, duurde het dus ook lang voordat die bijwerking weg was.

Een rot ervaring met die pillen en daarom wilde ik even niets. Ik probeerde een andere methode om mijn pijnklachten te verminderen. Kleine stukjes wandelen, afleiding, dat soort gein. Totdat ik steeds meer moeite kreeg om mijn pijnklachten te negeren.

Na die eerdere chemische troep, wilde ik het effect van alfa-Liponzuur, een voedingssupplement wel eens proberen. Deze stof vangt radicalen weg en zou daarmee schade aan de zenuwen kunnen verminderen. Boven verwachting waren deze pillen effectief tegen mijn pijnklachten. En belangrijker, zonder enige bijwerking.

Nu, een jaar later, breken de pijnklachten toch weer door. Helaas is de alfa-Liponzuur momenteel onvoldoende om mijn pijnklachten te beteugelen. Ik ben daarom op zoek naar een nieuw middel dat mij kan helpen. Een crème gemaakt van rode peper smeer ik nu op mijn voet. Rechts wel, links niet. Deze crème is pas na vijf weken effectief, dus ik test één voet om zo het effect van de crème te achterhalen. Dit keer wil ik geen verrassingen meer, dus ik start mijn eigen effectiviteit onderzoek.

Na één week is duidelijk dat ik bij warm weer mijn schoenen niet kan verdragen. De aankomende tijd zul je mij dus vaker op sokken zien rondwandelen. Over vier weken kan ik mijn eigen benefit risk assessment opmaken. Ik ben in mijn studententijd opgegroeid met evidence-based medicine. Inmiddels ben ik niet meer onder de indruk van die grote studies met vele patiënten. Ik vind het lachwekkend, een individuele patiënt is geen gemiddeld persoon. Als individu heb ik er werkelijk niets aan. Het gaat er mij als persoon met diabetes alleen maar om of een bepaalde therapie mij persoonlijk verder helpt. Ik voer dus voortaan mijn eigen wetenschappelijke onderzoeken uit. Zo vind ik persoonsgerichte behandelingen die mij passen. Dat is voor mij als persoon het hoogst haalbare in de onderzoek piramide.

6 reacties

14 juli 2024 om 20:23

Jeetje Jupiter, wat een naar en invaliderend probleem! Ik herken het fenomeen dat je iets slikt voor het ene en dan daarvan weer het andere krijgt.

Ik heb er respect voor hoe je ondanks je klachten aktief blijft ook binnen de DVN en hoe je onderzoekend bezig blijft je leven vorm te geven en je klachten te verminderen.

Er wordt door artsen vaak geschermd met de heilige graal die evidenced based onderzoek heet, maar ik ben er ook altijd van overtuigd geweest dat dat een klein deel van het verhaal is. Laat staan dat het geslacht van een persoon niet uit zou maken.

Ik hoop echt voor je dat je verlichting vinden zal.

Bewerkt op 14 juli 2024 om 20:25
Avatar van smallie
14 juli 2024 om 21:56

hoi jupiter,

zo zie je maar weer, ik zeg het vaker tegen mensen die tegen mij zeggen wat erg allemaal wat je overkomt maar, elke klacht moet je beschouwen op zijn eigen merites!

ik vind het fijn dat je je inzichten deelt met iedereen in een publieke blog! ook waardevol want ik leer er ook van, dat ik assertiever moet zijn bijvoorbeeld door het gesprek aan te durven gaan met mijn behandelaars.

ik hoop voor jou dat je n=1 onderzoek gauw wat oplevert voor je.

heb je ook aan anti epileptica gedacht? kunnen ook sufmakend zijn natuurlijk! wordt tegenwoordig vaak gegeven bij aangezichtspijnen vanuit de trigeminuszenuw. weer zo’n advies zoals je er vele krijgt waarschijnlijk maar wilde m toch benoemen.

sterkte voor nu en blijf bloggen!

groet, roel

30 juli 2024 om 12:43

Dag Jupiter, ook ik heb diabetes type twee en al zeker 16 jaar last van polyneuropathie. Ellendig en zeer pijnlijk. Er gaat geen dag voorbij zonder pijn. Ik heb heel veel medicatie geprobeerd, ook Duloxetine, diverse pijnpoli’s, voetklinieken, acupunctuur enz enz. Niets heeft geholpen.

Uiteindelijk ben ik nu op de poli in het Erasmus ziekenhuis beland, vorige maand. Zij willen eerst wat onderzoeken doen of er misschien een zenuw bekneld kan zitten. Het duurt en duurt en volgende maand ben ik een keer aan de beurt.

Ik wil gewoon kunnen lopen zonder pijn, zelfs met fietsen geeft die polyneuropathie nú ook klachten. Tevens gevoelloosheid, je snapt niet dat hier nog steeds geen oplossing voor is.

Succes met de zalf. Is het capsaisine? Heb ik ook gehad, hielp in het begin, daarna niet meer (sorry, hopelijk bij jou wel)

30 juli 2024 om 13:04

Hallo Jupiter, wat vreselijk naar. Nu blijkt dat Alfa-liponzuur niet helpt, zou je PEA (palmitoylethanolamide) nog kunnen proberen. Het is een lichaamseigen pijnstiller zonder bijwerkingen. Ik had lichte neuropathische klachten en heb inmiddels ook fibromyalgie. PEA maakt mijn leven een stuk aangenamer. Het verzacht de pijn aanzienlijk. Je kunt er alles over lezen op Neuropatie.nu

Nadeel is dat je het zelf moet betalen, maar ik laat er graag iets anders voor staan. Het werkt niet bij iedereen, maar mijn sportmaatjes hebben er ook baat bij. Een van hen ging zelf zover vooruit dat haar arts het inmiddels aan zijn patiënten en zijn schoonmoeder aanraadt.

Belangrijk is dat je 100 % PEA koopt. Ik zoek online gewoon naar aanbiedingen, alle merken zijn goed.

Het zou mooi zijn als dit bij jou ook zou werken. Een garantie is er echter niet.

Ik hoop dat er een oplossing is die je leven draaglijker maakt.

Avatar van Marten
30 juli 2024 om 14:29

PEA: https://www.orthokennis.nl/artikelen/palmitoylethanolamide-een-effectieve-lichaamseigen-pijnstiller-en-ontstekingsremmer

Interessant en makkelijk te proberen.

Zelf ook veel last van Poly Neuropathie. Ik kan juist niet op sokken lopen. Doet zeer in de vorm van over een kiezelstrand te lopen. Vreselijk.

Momenteel doe ik mee met een studie over het gebruik van THC-olie. Ben op de helft, zal elders mijn bevindingen gaan publiceren.

gr Marten

Avatar van Jupiter
30 juli 2024 om 15:32

Dank voor jullie lieve reacties. De ergste pijn door inderdaad capsaïcine crème lijkt nu minder te worden, dus dat is fijn. Er zijn gelukkig best wel wat opties bij pijnlijke neuropathie, zie hier voor webinar over dit onderwerp. Mijn idee als volgende stap bij mijzelf zou PEA en/of fenytoïne crème zijn. Maar eerst even afwachten wat de huidige behandeling doet. De vijf weken zijn nog niet voorbij.

Heftig om te lezen dat andere mensen hier ook mee rondlopen én dat het voor iedereen een zoektocht lijkt te zijn.

Veel sterkte @Petra51, ik hoop dat je binnenkomt weer een stapje verder komt. Fijn als je een correcte diagnose krijgt, vooral als je daarmee ook gericht een behandeling kunt starten. Dat zou echt heel mooi zijn. Ik duim voor je.

Wat fijn dat PEA jou verder helpt @Sophia! Dat is goed om te horen. Mogelijk probeer ik het later ook nog uit. Dank voor je tip. Jij ook sterkte met je klachten.

Spannend @Marten. Ik ben heel benieuwd wat de THC-olie voor jou kan betekenen. Hopelijk helpt het voor jou. Ik lees je berichten tzt daar graag over. ;-)

Dank jullie wel voor jullie reacties @MWH en @smallie. Je eigen onderzoekend vermogen en daarnaast je interactie met je zorgverlener blijken voor mij iedere keer de twee belangrijkste factoren om verder te komen. Daaruit rolt vanzelf een vervolgstap die bij je past. Het heeft soms alleen wat tijd nodig. :-) Leuk dat jullie deze boodschap ook uit mijn blog hadden gehaald.

Groet, Jupiter

Avatar van JupiterJupiter

Heeft zelf diabetes

Diabetes type 1

Blogt sinds mei 2023

Terug naar blog