Tintelende handen, de mogelijke oorzaak lijkt duidelijk te gaan worden

27 juli 2024 1 waardering 0 reacties

Dit begint zo langzamerhand een goede tijden, slechte tijden-blog te worden.

Het vermoeden dat het spierreuma betreft is inmiddels met een petscan bevestigd, maar als gevolg van mijn hoge bloedglucose tijdens de petscan waren andere heldere conclusies onmogelijk. Bij een petscan wordt radioactieve fluoride toegediend en na een uur volgt dan de scan. Zodra de bloedsuiker boven de 11 mmol/l stijgt is de trefkans al aanzienlijk afgenomen. Die is bij 6-7 mmol/l > 60% en bij 11 mmol/l gedaald tot < 14%.

Is dat belangrijk. Zeker, want mensen met PMR kunnen ook nog andere vormen van vasculitis hebben.Één daarvan is RCA of wel ReusCelArtritis. Dan zijn er vaatonstekingen in slagaders. Mijn internist waarschuwde mij ervoor dat, zoals hij zei, RCA "niet geheel ongevaarlijk" zou zijn. Pfffffttt, wat een under statement. 😒

Inmiddels begint het er steeds meer op te lijken dat het om vasculitis in de grote vaten gaat. In dat geval moet de Prednison flink worden verhoogd om die ontstekingen te bestrijden en duurt de behandeling meer dan twee jaar. De meeste patiënten zijn veel ouder dan 50 jaar en de grootste groep is 70-80 jaar.

Als je nog geen diabeet bent, dan is er een flinke kans dat je door die langdurige behandeling met Prednison diabetes gaat krijgen. Geen florisant vooruitzicht dus.

Met groet,

Bert

Avatar van BertRBertR

Heeft zelf diabetes

LADA

Blogt sinds mei 2023

Volgende blogpost

Terug naar blog