Behandeling

Behandeling met insuline

Bij diabetes krijg je vaak een behandeling met insuline. Wat is deze behandeling? Bij welke soort diabetes heb je insuline nodig?

In het kort   

  • Insuline is een stof die je bloedsuiker verlaagt.
  • Mensen met diabetes type 1 hebben altijd een behandeling met insuline nodig.
  • Behandeling met insuline is niet altijd nodig bij diabetes type 2.
  • Er zijn verschillende soorten insuline. Bijvoorbeeld insuline die snel werkt of juist langzaam.  

Insuline verlaagt je bloedsuiker   

Insuline is een stofje in het lichaam. De alvleesklier maakt insuline en die komt in je bloed. Insuline maakt de bloedsuiker lager, dit is de bloedglucose. Het is belangrijk dat de bloedglucose niet te hoog is. Daarom is er behandeling met insuline. Want bij diabetes heb je zelf te weinig insuline. Of de insuline kan niet goed werken. De bloedsuiker wordt dan te hoog. De behandeling met insuline bestaat sinds 1922.

Hoe geef je jezelf insuline? 

Er bestaan geen pillen met insuline. Je geeft jezelf altijd insuline met een spuit of met een insulinepomp. Spuiten gaat met een heel dun naaldje. De speciale spuit voor insuline heet insulinepen. Je spuit insuline vlak onder de huid. Zo komt het langzaam in het bloed. Een insulinepomp is een apparaatje met insuline. De insuline gaat door een slangetje naar een plek onder de huid.  

Met een spuit vul je de insulinepomp met insuline

Wanneer is behandeling met insuline nodig?

De behandeling voor diabetes type 1 is altijd met insuline. Want je lichaam maakt geen insuline meer. Daarom moet je jezelf insuline geven, een aantal keer per dag. Bekijk meer > Behandeling met insuline bij diabetes type 1. Mensen met diabetes type 2 maken zelf nog wel insuline. Je krijg bij diabetes type 2 eerst medicijnen. Blijft je bloedglucose toch te hoog? Dan helpt behandeling met insuline vaak beter. Bekijk meer >  Behandeling met insuline bij diabetes type 2.

Soorten insuline 

Er zijn verschillende soorten insuline. Ze verlagen allemaal de bloedglucose. Maar de snelheid is anders. Er is bijvoorbeeld insuline die snel in het bloed komt. Hierdoor daalt de bloedglucose snel. Deze insuline heet snelwerkende insuline. Andere soorten insuline werken juist langzamer. Welke insuline heb je nodig en wanneer? Je bepaalt dit met je arts of diabetesverpleegkundige.  

Gesprekskaart Goed op weg met Diatech

Wil je meer weten over glucosesensoren en insulinepompen? Er is nu een online kaart met 9 onderwerpen over technologie. Je ziet er vragen en antwoorden. Deze kaart is ook handig voor een gesprek met je zorgverlener.

Bekijk het artikel

Artikel met medewerking van:

  • prof. dr. Bastiaan de Galan - internist-diabetoloog, Maastricht UMC+ en Radboudumc

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 2 maart 2023

Lees meer over Behandelingen bij diabetes

Volgend artikel