Insuline bewaren in warme landen (Gambia)

Laatste activiteit: 8 november 2024 6 reacties 4 volgers 0 waarderingen
6 november 2024 om 12:10

Hallo. Ik ben een reis aan het plannen naar Gambia (oktober '25). Ik verblijf 12 dagen in een compound. De temperatuur kan variëren tussen 30 en 40 graden Celsius. Ik kan beschikken over koelkast en vriezer en ik neem zelf koeltas en icepacks mee. Maar ... de elektriciteit is onbetrouwbaar. Maandenlang kan het goed gaan. Dan is er geen stroomuitval. Maar het net kan ook dagen achter elkaar uitvallen. Dan kan mijn insuline dus niet gekoeld worden. Hooguit een dag.

Mijn vragen:

Heeft iemand ervaring en tips met dit soort omstandigheden, warme landen met stroomuitval?

Hoe kan ik op een andere manier mijn insuline koelen? Onder de grond misschien?

Wat is jouw ervaring met houdbaarheid van de insuline en het spuitregime in warme landen?

Veel vragen, hopelijk ook antwoorden.

Alvast bedankt.

6 reacties

Avatar van smallie
6 november 2024 om 18:20

in de grond….. zelf nog nooit aan gedacht, zou kunnen, innovatief in ieder geval 😊

je schrijft dat je een vriezer hebt dus ijsblokjes kunt maken. er zijn koeltassen (boxen / tasbox) die ijs 2 dagen goed houden. voor langere storingen wordt het toch zo’n water verdamp zakje denk ik dan. bij thuiskomen heb ik alles wat ik nog had aan insuline weggegooid.

is daar ter plaatse niets te krijgen?

voor mij duurde het de laatste keer in een warm land een maand voor ik mijn hypers eindelijk onder controle had, moet wel eerlijk bekennen dat ik niets liet staan, wennen aan en leren wat het doet houd in dat je erin duikt ;o)

7 november 2024 om 12:41

Vele jaren gereisd door allerlei tropisch landen. In de eerste plaats vooral genieten. De warmte kan ervoor zorgen dat je minder insuline nodig hebt, dus altijd glucose 24 uur per dag binnen handbereik houden. Met zwemmen in zee, ok dan op het strand.

Op zo'n compound is volop westers eten te krijgen, dus als je twijfelt kan je daarop terugvallen. Het lastigste vond ik altijd dat overlal suiker in wordt gestopt, dat is vaak luxe eten. Ergens in India is er voor mij thee zonder suiker gezet, maar het keteltje had zo'n suikerlaag van binnen dat het niet echt hielp.

Je insulinevoorraad in ieder geval verdelen over twee tassen. Als er één gestolen wordt of zoek raakt, heb je de ander nog. Ook onderweg de insuline voorraden weer herverdelen, zodat je altijd nog de helft hebt. Koelkasten kunnen ook op vriesstand staan of ontregeld zijn, dus check dat eerst voor je er insuline instopt.

Zelf heb ik altijd de washandjes truc gebruikt. Insuline in een plastic zakje, dat ik dichtknoop. Vochtig washandje er om heen en dat weer in een open plastic zakje. Door de langzame verdamping bleef de insuline goed. Thuis heb ik ook altijd de meegenomen insuline opgemaakt. Nooit een probleem geweest.

Pas ook op met koelkasten waar anderen toegang toe hebben; he, interessant pakje of wat doet die troep daar. Weg is het. Ik heb het altijd in mijn afgesloten bagage gehouden.

Bewerkt op 7 november 2024 om 12:42
7 november 2024 om 12:46

Meestal heb ik de langzame insuline tijdens de reizen verminderd. Vooral met rondreizen met een rugzak was dat echt nodig. Later met de compound reizen was dat beperkt. Dan hoef je er ook niet op te letten dat je insuline niet tegen de uitlaat of motor van de bus zit. Of de verkeerde kant van je rugzak in de brandende zon op het dak van de bus ligt.

7 november 2024 om 17:13

Een FRÍO medicatie tasje zou ik zeker overwegen. Daarin zit een zakje met gel-kristallen die je activeert door in water te leggen. De kristallen zuigen zich vol water. Bewaar het tasje ergens waar wat ventilatie is, niet in een gesloten tas. Door de warmte verdampt het water langzaam en dat zorgt voor enige koeling. Natuurkunde aan het werk.

Als je zo'n tasje niet bij je hebt, kan je in noodgevallen bijvoorbeeld je insuline in een ruim vochtig T-shirt (of iets vergelijkbaars) wikkelen. Ook zo werkt het relatief verkoelende effect. Natuurlijk wel vochtig houden.

Zelf gebruik ik het hele jaar (in Nederland) een FRIO-tasje voor twee pennen. Op reis verpak ik alle reservepatronen in een groter tasje. Op mijn bestemmingen is er altijd wel een koelkast.

Kleine tip: om dat tasje in andermans koelkast bij vertrek niet te vergeten, klem ik op de rits van mijn toilettas een wasknijper met de tekst 'Insuline !'. Bij het dichtritsen wordt ik eraan herinnerd. Altijd goed gegaan maar je weet maar nooit.

8 november 2024 om 15:22

Dank voor jullie reacties en tips. Heb inmiddels een Frio-tas besteld. Heb er nu ook meer vertrouwen in dat ik de reis aandurf. Ben zelf in februari in India geweest. Daar heb ik geen problemen ondervonden in drie weken tijd. Slechts 1 hypo. Maar de temperatuur was daar ook niet echt warm. Tussen 20 en 25 graden. Perfect.

8 november 2024 om 18:22

Zag op social media ook voorbij komen dat mensen hun insulinepennen in een thermosfles bewaren.

Mijn water blijft in zo’n fles wel altijd lekker koel, misschien insuline ook maar nooit zelf geprobeerd.