🌿 Gezocht: Diabetespatiënten (type 1 en 2) voor medisch onderzoek! 🌿

Laatste activiteit: 16 oktober 2024 6 reacties 4 volgers 1 waardering
13 oktober 2024 om 00:23

Hallo allemaal,

Mijn naam is Iona Groenewoud en samen met drie medestudenten van de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek voeren wij een interessant onderzoek uit. We willen graag het verband tussen diabetes en het dragerschap van de bacterie Staphylococcus aureus onderzoeken.

Voor dit onderzoek zijn we op zoek naar ongeveer 20 mensen met diabetes. Tot nu toe hebben we al zo’n 12 deelnemers, maar we hebben jouw hulp nog nodig! Wat we vragen is eenvoudig: een neusswab, die wij voor je kunnen afnemen of die je zelf kunt doen (geen zorgen, het gaat niet zo diep als bij een coronatest). Deelname is volledig anoniem; we zijn alleen geïnteresseerd in je type diabetes en je insulinegebruik (wel zitten we vast aan de regionen Friesland, Groningen en Overijssel).

Ken jij iemand die ons kan helpen, of wil je zelf meedoen? Dan komen we graag met je in contact!

Het zou geweldig zijn als je ons wilt ondersteunen!

Groetjes,

Iona Groenewoud

Bewerkt op 14 oktober 2024 om 14:08

6 reacties

13 oktober 2024 om 13:45

Dat is inderdaad heel interessant onderzoek, mogelijk is deze bacterie ervoor verantwoordelijk dat obesitas diabetes veroorzaakt.

--

Om het grote effect van ons microbioom op diabetes aan te geven;

In new onset diabetes leidt FMT, poeptransplantatie, tot behoud van beta cellen:

Bovenstaand plaatje laat het spectaculaire effect van autologe FMT na 0, 2 en 4 maanden zien. Wat zou er gebeuren als je daar niet mee stopt of wat zou het effect zijn als de diabetes niet newly onset is? Ik wacht al jaren op het antwoord op die vragen (maar de sponsoren van deze onderzoeken natuurlijk niet).

--

Blij dat dit voor alle diabeten is en er bovendien toch nog studenten blijken te bestaan die de Nederlandse taal wel beheersen, daar kunnen ze in Tilburg nog wat van leren.

Aan dit onderzoek zou ik graag deelnemen.

13 oktober 2024 om 13:56

Dag Iona Groenewoud,

Ook ik zou in principe wel mee willen doen. Ik woon in de stad Groningen.
Stuur mij anders een persoonlijk bericht, dan geef ik mijn verdere gegevens door.

Met groet van Welmoed


13 oktober 2024 om 17:49

Dag Iona,

Ik ben vrouw en woon in Friesland en zou wel mee willen doen.

Hoe kunnen we in contact komen?

14 oktober 2024 om 14:18

Hoi Mouser,

Bij mij was het zo dat Iona een berichtje had geplaatst in ´berichten´ rechtsboven (in het uitklapvenster onder mijn naam). Ik schrijf dit even voor de zekerheid hier omdat je geen melding krijgt via diabetes.nl wanneer iemand je een berichtje heeft gestuurd namelijk ;-)

Hopelijk kun je ook nog meedoen (ze zijn vanmiddag al bij mij langs geweest voor een swap).

Met groet van Welmoed

Bewerkt op 14 oktober 2024 om 14:52
14 oktober 2024 om 14:52

Hoi Bubbleblower,

Ook ik ben nieuwsgierig wat eruit komt inderdaad. Zo las ik bijvoorbeeld dat Staphylococcus aureus vaak voorkomt bij diabetes-gerelateerde infecties (bron) en helaas heb ik met dat laatste relatief veel te maken. Weet alleen niet of die bacterie dan niet alleen in het geïnfecteerde gedeelte van het lichaam bevindt of ook op andere plaatsen (zodat dit via een neus-swap te meten is in dit geval)..

Ook begreep ik dat de aanwezigheid van deze bacterie samen kan hangen met insulineresistentie (bron).

Jouw opmerking dat het mogelijkerwijs de oorzaak is van door Obesitas in gang gezette diabetes, voert daar dan waarschijnlijk ook op terug? Interessant in ieder geval dat de poeptransplantatie bij relatief kort gediagnosticeerde diabetes zo'n goed effect heeft! Is dat, het onderzoek van Max Nieuwdorp waar je aan refereert (bron)?

Met groet van Welmoed

Bewerkt op 14 oktober 2024 om 14:53
16 oktober 2024 om 23:26

Die eerste 2 bronnen zijn fascinerend, net een spannend science fiction boek.

Die bacterie wilt zich zo veel mogelijk profilereren waarvoor die glucose nodig heeft en om die zo hoog mogelijk te krijgen produceert die een eiwit dat zich aan insuline bindt. Waardoor die insuline niet meer in de receptor past en zo effectief wordt uitgeschakeld.

Bovendien stuurt het chemische signalen naar je hersenen wat je moet eten.

Hoe meer glucose je eet, hoe meer die bacterie zich vermenigvuldigt, hoe meer insuline wordt uitgeschakeld en hoe sterker die signalen worden. Elke keer dat je “zondigt” raak je meer verslaafd.

--
Die laatste bron reageer ik later nog wel op, hier is in ieder geval alvast het betreffende onderzoek van Max Nieuwdorp, waar wegens succes de stekker is uitgetrokken:

Faecal microbiota transplantation halts progression of human new-onset type 1 diabetes in a randomised controlled trial

(Die tryptophan derivatives verhoog ik met kersenextract, wat mogelijk mede verklaart waarom mijn betacel functie de afgelopen jaren met nog geen picomol is afgenomen).