Pizza en diabetes

Laatste activiteit: 24 februari 2025 10 reacties 10 volgers 2 waarderingen
9 februari 2025 om 17:27

Grappig, in Nederland is het vandaag is de nationale Pizzadag. Maar per land kan het verschillen, echter ook in Nederland houden restaurants op meerdere dagen pizzadag.

Pizza en diabetes blijkt voor veel mensen toch een ingewikkelde combinatie. Zelf eet ik het bijna nooit, gewoon te veel koolhydraten. Misschien een keer een slice.

Hoe doen anderen dat? Eet je daarom ook maar nooit pizza of laat je je er niet door weerhouden? En zo ja, hoe pak je dat aan?

Of zijn er recepten om zelf pizza te maken die minder koolhydraten bevat? Of andere tips?

10 reacties

9 februari 2025 om 18:19

Pizza is één van de moeilijkste dingen die ik op heb moeten geven door mijn diabetes. Eén slice is geen optie voor mij :)

Ik heb een goed alternatief gevonden in koolhydraatarme wraps als bodem, verder belegd en klaargemaakt als een normale pizza. En daar ben ik eigenlijk wel heel tevreden mee.

Avatar van Marten
9 februari 2025 om 21:10

Ik reageer er nauwelijks anders op dan een aardappel maaltijd. Pas dezelfde hoeveelheid eenheden snelle insuline toe.

Zo ook voor friet bv.

10 februari 2025 om 11:33

Mijn zoon heeft een pomp, daarmee is het redelijk goed te managen. We verdelen de hoeveelheid koolhydraten/insuline over 3 delen. 1/3de voor het eten, 1/3de na 1,5 uur en 1,5 uur later de laatste 1/3de. Dat werkt voor ons vrij goed. Verder eten wij ook met regelmaat glutenvrij, een pizza zelf maken van een glutenvrije bodem werkt ook goed en de smaak is ook goed, dat is direct werkend dus dan kan je gelijk alles toedienen.

10 februari 2025 om 15:12

Ik eet af en toe gewoon een pizza. En ja, mijn bloedsuiker stijgt dan wel. Maar door jarenlang gewerkt te hebben met cliënten met diabetes (gehandicaptenzorg) weet ik dat af en toe te hoog zitten niet direct een probleem is. De stijging is bij mij nog enigszins beperkt, doordat ik er veel bij drink (water/thee) en ik erna altijd beweeg (wandelen/fietsen/weerstandsoefeningen). En ik hou er de hele dag al rekening mee. als ik weet dat ik s'avonds een pizza ga eten.

10 februari 2025 om 20:27

Even een vingerprik toepassen, en dan beslis ik of ik een klein stukje mee eet, of iets meer. Het kan gebeuren dat ik iets anders eet of op dat moment helemaal niets. ik kan ook geen BOLUS extra nemen want ik gebruik trage insuline. veel meten dus om op niveau te blijven. 😊

Bewerkt op 10 februari 2025 om 20:33
13 februari 2025 om 21:41

Ik heb soms problemen en soms niet? pizza is easy to manage. insuline in delen spuiten

Mooie japanse rijst, nou dat is moeilijk.

21 februari 2025 om 08:57

Grappig, hier sprak ik juist met mijn buurvrouw (ook t1) over. Zij kan absoluut geen pizza eten, wel patat. Voor mij is het andersom. Beide hcl. Pizza blijf ik 100% in range, bij patat is het circus.. Bij beide houd ik rekening met koolhydraten, vet en eiwitten. Uitproberen is mijn enige tip, zie wat voor je werkt en pas dat toe. Moet eerlijk zeggen dat het voor mij zonder pomp en sensor ook amper haalbaar was.

22 februari 2025 om 14:24

Ik eet 1x per maand een pizza. Bij de Italiaan, niet zo'n neppizza uit de diepvries. Lopend naar en van het restaurant en wat extra water erbij drinken. Insuline spuit ik dan na het eten, ivm de koolhydraten spuit ik wel meer insuline dan gewoonlijk. En dat gaat goed.

Avatar van Thalina
Thalina
Trefpunt-manager
24 februari 2025 om 09:21
Trefpunt-manager

Nog een paar interessante reacties die binnenkwamen via social media:

  • Bodem maken van cottage cheese, haast geen koolhydraten. Ideaal en enorm lekker

  • Pizza met geraspte mozerella ei amandelmeel en roomkaas Heerlijk en nagenoeg geen koolhydraten.
    Deze maak ik zelf.
    - 150 gr geraspte mozzarella
    - 30 gr roomkaas
    - 50 gr amandelmeel
    - 1 ei
    Mozzarella en roomkaas in pannetje smelten mooi egaal. Dan amandelmeel en ei erdoor. Dat wordt wat stevigere bal mag tussen handen kneden. Uitrollen tussen twee bankpapieren tot vierkant of rond niet te dik. En dan op bakplaat schuiven met bakpapier alleen eronder. Dit in de oven op 180 graden ongeveer 10 min, dan bodem omdraaien, oven aanlaten en de bodem zoals een pizza bekleden. Ik doe eerst tomatenpuree of ketchup. Heeft weinig koolhydraten. Dan doe ik vaak allerlei kaas ui ham enz. Dan terug in de oven en nog 10-20 min. Oh ja, ik doe altijd geraspte kaas erover. Hoop je er iets mee kan. Succes
    ps deze pizza bodem is niet te vergelijken met een deegbodem. Dit lijkt meer een kaasbodem. Maar wij vinden het een heerlijke vervanging en nagenoeg geen koolhydraten.

  • Koolhydraat arme wrap als bodem

24 februari 2025 om 11:45

Nog een toevoeging over de tomatenketchup: de gewone bevat bijna een kwart suiker: 23 gram per 100 gram tomatenketchup. De varianten zonder toegevoegde suiker komen meestal op ruim 4 gram suiker per 100 gram tomatenketchup. Die 4 gram komen uit de tomaten zelf en andere toevoegingen zoals ui.