Diabetische pootjes

Laatste activiteit: 17 mei 2024 12 reacties 6 volgers 1 waardering
11 mei 2024 om 20:35

Eén van de vele complicaties bij diabetes is een diabetische voet. Vaak door neuropathie voelen diabeten hun voeten minder. Bij mij valt dit anders uit. Mijn voeten, en met name mijn voetzolen, vallen in de categorie extreem gevoelig. Waarschijnlijk (maar nooit gediagnosticeerd) ook vanwege neuropathie.

Geen mens zal mij ooit op blote voeten waarnemen en nooit zal een mens ook maar in de buurt mogen komen van mijn (blote) voeten :-)

Zijn er mede diabeten die hier ook last van hebben ?

12 reacties

Avatar van Marten
12 mei 2024 om 21:56

Ja, ik. Ik heb heb altijd het gevoel dat ik op een kiezelstrand loop. En ik haatte die stranden. Loop in huis altijd op slippers, want op de tegels, hoe vlak ook, doet het pijn.

De zolen en buitenkant voet doen met name zeer (branderig gevoel) als ik in bed lig.

Donderdag naar UMC Leiden, waar ik wellicht mee kan doen met studie mbt het gebruik van medicinale wiet. Ben benieuwd.

Groet, Marten

13 mei 2024 om 17:30

Hoi Marten,

Gelukkig ik ben sowieso niet de enige 😀.

Bij mij is het nog gewoon lastig, bij jou is het echt pijn. Dat is wel balen. Hopelijk komt er iets goeds uit het onderzoek in het UMC. Ik hoor graag een vervolg want voor mij zal het waarschijnlijk ook op een gegeven moment overgaan naar 'pijn'.

Groet en sterkte,

René

Avatar van Marten
13 mei 2024 om 19:18

Zometeen zitten we hier allemaal aan de Joints :)

14 mei 2024 om 12:24

Nou mensen hier nog 1 met helse pijnen onder mijn voetzolen. Ik ben een groot gedeelte van Nederland door geweest om de pijn te kunnen verminderen/ verzachten echter na 16 jaar zonder resultaat. Pijnpoli’s , klinieken, acupunctuur, osteopathie van alles geprobeerd. Vorig jaar de optie gekregen om via een ketamine infuus de pijn te verminderen. Hier begin ik niet aan. Ketamine is een narcose middel, nee niet voor mij. Dan is er nog antidepressiva, wel geprobeerd aantal jaar geleden, geen optimaal resultaat, ga je dat vermeerderen en inname volhouden raak je er aan verslaafd. Ik ben vaak ten einde raad. Ik wacht het antwoord van de wiet ook even af. Leuk is het niet, ik kan maximaal 20 minuten lopen, ook de podotherapeute weet hier geen oplossing voor. Heb dure schoenen, daar ligt het niet aan.

14 mei 2024 om 14:12

Sterkte. Hopelijk wordt er iets tegen gevonden.

14 mei 2024 om 17:15

Sterkte Petra, wie weet helpt medicinale wiet. Het is tenslotte gewoon een natuurproduct.

14 mei 2024 om 18:21

Dankjewel René, ik sta ook op de wachtlijst bij de pijnpoli van Erasmus Rotterdam, daar hebben ze misschien ook iets nieuws.

14 mei 2024 om 23:35

Hoi Petra,

Pregabaline had je - na overleg met je huisarts of internist - misschien ook al geprobeerd of niet?

Helaas is deze site niet meer actief: https://diabetestype1.nl/onderzoek/complicaties/395-medicijnen-bij-perifere-neuropathie . Hier stond een hele lijst met middelen van twee reviewstudies naar àl deze middelen tegen perifere neuropathie, waarbij per middel gekeken werd of deze effectief bleef in beide reviewstudies. Je zou desnoods, als je erg benieuwd bent, aan Moderator LynetteW van de huidige site kunnen vragen of ze de inhoud kunnen terugbrengen (diabetestype1.nl is samengevoegd in diabetes.nl immers).

Met groet van Welmoed

Bewerkt op 14 mei 2024 om 23:51
16 mei 2024 om 12:50

Hoi Welmoed,

Ik denk dat ik die Pregabaline ook voorgeschreven heb gekregen maar eigenwijs als ik ben durfde ik ook daar niet mee te beginnen. Het is ook voor epilepsie patiënten en ik vind dat raar dat ik dat tegen neuropathische pijn moet gebruiken. Nee, ik begin er niet aan. Wat krijg je allemaal in je lijf? Net als zo’n ketamine infuus, no way.

Ik hoop dat Erasmus MC nog een alternatief heeft.

Groet, Petra

Avatar van Marten
17 mei 2024 om 11:21

Ik ben gisteren naar Leiden geweest om te kijken of ik mee kan doen met deze studie: https://www.diabetes.nl/gesprekken/vraag-aanbod/9b8df585-fa71-4039-ac40-8ba8ab81a613

Het onderzoek was zeer grondig en als het goed is begin ik volgende week.

Ze zijn nog op zoek naar meer deelnemers en ik kan het alleen maar aanbevelen! De inname gebeurd via pillen. Absoluut veilig.

gr Marten

Bewerkt op 17 mei 2024 om 12:10
Avatar van Thalina
Thalina
Trefpunt-manager
17 mei 2024 om 12:00
Trefpunt-manager

@Welmoed,

Ik zag je reactie en heb het gelijk even uitgezocht. Mijn collega Elise heeft het artikel teruggevonden. Let op: het is een artikel van diabetestype1.nl, dat is nu offline, uit 2018.


----------------------------------------------------------------------------

Medicijnen tegen perifere neuropathie

Zenuwbeschadigingen bij diabetes type 1, perifere neuropathie, zorgen voor pijn. Welke behandelingen zijn onderzocht en effectief bevonden? In de afgelopen jaren verschenen twee overzichtsstudies.

Als diabetes je zenuwen aantast, dan voel je méér of juist minder in je armen en handen of in je benen en voeten. Dit heet ook wel perifere neuropathie.

Een arts zal altijd eerst bekijken of diabetes echt de oorzaak van de pijn of andere klachten is. Ook is het belangrijk om goed ingesteld te zijn op insuline. Een zo normaal mogelijke bloedglucose helpt om de klachten te verminderen. Maar helaas is dat niet altijd genoeg om perifere neuropathie te voorkomen of te stoppen.

Welke medicijnen werken tegen perifere neuropathie?
Gewone pijnstillers werken meestal niet bij perifere neuropathie. Maar wat werkt wel om van de klachten af te komen? Dat is best een lastige vraag, ook voor onderzoekers. Voor de ene behandeling is meer bewijs dan voor de andere, maar hét medicijn bestaat niet. Bovendien hebben alle medicijnen ook bijwerkingen. We zetten de resultaten uit twee overzichtsstudies op een rij.

Medicijnen tegen epilepsie bij neuropathie
Van medicijnen tegen epilepsie is eigenlijk toevallig ontdekt dat ze ook helpen tegen diabetische neuropathie. Deze medicijnen heten anti-epileptica. In totaal zeven verschillende medicijnen tegen epilepsie zijn de afgelopen jaren onderzocht bij diabetes. Twee van de zeven bleken een duidelijke verlichting van de pijn te geven. Dit zijn gabapentine, pregabaline en oxcarbazepine.

Pregabaline zou iets beter zijn voor de kwaliteit van leven, maar gabapentine gaat weer beter samen met andere medicijnen..

Antidepressiva bij neuropathie
Medicijnen tegen depressie blijken ook goed te werken voor diabetische neuropathie. Amitriptyline en duloxetine werken het beste, volgens verschillende onderzoeken. Bij jongeren wordt amitriptyline vaak voorgeschreven, maar bij ouderen geeft dit medicijnen meer kans op bijwerkingen. Duloxetine zou geschikt zijn voor jong en oud. Voor andere antidepressiva is niet bewezen dat ze werken tegen neuropathie.

Andere medicijnen
Anti-epileptica en antidepressiva worden het meest voorgeschreven bij pijn door perifere neuropathie. Je arts kan echter ook een andere medicijn voorstellen, bijvoorbeeld als anti-epileptica of antidepressiva niet goed genoeg werken. Venlafaxine en desvenlafaxine lijken wat betreft hun werking op duloxetine en kunnen ook werken.

Crèmes of pleisters met een medicijn
Er zijn ook middelen die je direct aanbrengt op de pijnlijke plekken. Deze helpen bij veel mensen met diabetische neuropathie. Bijvoorbeeld lidocaïne pleisters, capsaïcine-crème en isosorbide-dinitraatspray. Capsaïcine-crème helpt volgens de ene overzichtsstudie het beste tegen de pijn, maar kan vooral in het begin ook een branderig gevoel geven. Volgens de andere overzichtsstudie had deze crème juist geen effect.

Hele sterke pijnstillers
Morfineachtige medicijnen (opioïden) zijn vaak pas een keuze als andere medicijnen niet voldoende werken. Je kunt gewend raken aan deze medicijnen raken en je lichaam kan gevoeliger worden voor pijn. Maar tramadol, tapentadol en oxycodon werken zeker als je ze kort gebruikt.

Andere behandelingen
Tot slot noemen de onderzoekers nog een ander soort behandeling, ‘transcutaneous electrical nerve stimulation’. Dit is een apparaatje dat pijnprikkels probeert uit te doven voordat ze de hersenen bereiken. Er zijn ook nog andere mogelijkheden. Maar het lastige is: de resultaten van studies zijn wisselend, zoals voor alfa-liponzuur. De behandelingen zijn soms maar bij een kleine groep mensen getest en ook niet altijd voor langere tijd.

In de tabel hieronder vind je alle onderzochte behandelingen volgens deze twee overzichtsstudies.

Iedereen is anders
De beste behandeling voor jou als je perifere neuropathie hebt, hoeft dat niet te zijn voor iemand anders. De arts kan met jou afwegen van welk medicijn je het meeste effect je kunt verwachten en of dat opweegt tegen de mogelijke bijwerkingen. Soms is het even zoeken voordat je hebt gevonden wat bij jou het beste werkt.

----------------------------------------------------------------------------

Bronnen (NB dit artikel is gemaakt in 2018 en er is intussen vast nieuwe literatuur over verschenen): 

Pharmacotherapy for diabetic peripheral neuropathy pain and quality of life: A systematic review - PubMed (nih.gov)

Treating Painful Diabetic Peripheral Neuropathy: An Update | AAFP 

Bewerkt op 17 mei 2024 om 12:27
17 mei 2024 om 14:47

@Thalina, Oh fantastisch zeg, dat je hier achteraan bent gegaan en dat Elise het heeft terug weten te vinden!! Heel goed en prettig dat dit overzicht (alhoewel uit 2018) weer beschikbaar is! Dank aan Elise eveneens!

Met groet van Welmoed

Bewerkt op 17 mei 2024 om 15:34