Onlangs had ik een slechte nacht door drie laag glucose alarmen na het plaatsen van een nieuwe FSL2 sensor. Overdag heb ik met behulp van mijn Caresens bloedglucosemeter een aantal vingerprikken vergeleken met een sensormeting (10 minuten tijdverschil) en kwam uit op een afwijking tussen de 22 en 29% waarbij de sensor te lage waardes aangaf. Omdat ik van de diabetesverpleegkundige en de internist te horen had gekregen dat een verschil van 15% tussen bloedprik en sensormeting acceptabel was, heb ik aan de bel getrokken bij Abbott. Van de telefoniste kreeg ik te horen dat een FSL2 sensor pas vervangen wordt bij een afwijking boven de 30%! Het beleid van Abbott wijkt dus af van wat medici acceptabel vinden. Bijzonder!
Na een discussie hierover kreeg ik 'uit coulance' toch een nieuwe sensor toegestuurd. Ik herinner me dat Abbott eerder toegeeflijker was en vind het vreemd dat een commercieel bedrijf kennelijk zelf mag bepalen hoe groot de afwijking mag zijn van een meting met het door hun vervaardigde medische hulpmiddel.
Weet iemand of er regels bestaan (bv. van de overheid) waarin staat in hoeverre een meting met een FSL2 sensor af mag wijken van de werkelijke waardes? De FSL2 is ooit toegelaten als hulpmiddel voor diabetespatiënten en wordt vergoed. Dus zal zo'n sensor aan bepaalde eisen moeten voldoen toch?
3 reacties