Insuline lijkt heel soms nauwelijks te werken (paar dagen lang)

Laatste activiteit: 1 februari 2024 10 reacties 3 volgers 1 waardering
22 januari 2024 om 11:30

Hallo!

Ik heb inmiddels zo'n 30 jaar diabetes, ben goed ingesteld en weet mezelf goed te reguleren, maar ik maak élk jaar 1 of 2x een periode van een aantal dagen mee dat de insuline die ik gebruik (NovoRapid & Tresiba) nauwelijks effect lijkt te hebben.

Mega frustrerend, want dat betekent vaak een aantal dagen een té hoge bloedsuiker, ondanks spuiten tegen de klippen op om maar te proberen m'n bloedsuiker enigzins normaal te krijgen / houden (met als gevolg vermoeid, kort lontje, futloos etc)

Inmiddels weet ik dat dit fenomeen meestal een aantal dagen duurt en dan weer normaliseert, maar een oorzaak of oplossing heb ik tot op heden nog niet gevonden en ben daarmee op zoek naar ervaringen van anderen.

Het effect van de hoeveelheid insuline die ik normaal spuit is al jaren van dag tot dag goed voorspelbaar (1E Novorapid = 5g koolhydraten = -2 mmol/l), maar in bovenstaande situatie kan ik dubbel zoveel spuiten en nog steeds m'n bloedsuiker omhoog zien gaan. En waar Tresiba 's nachts normaal m'n bloedsuiker prima stabiel houdt, kan deze dán opeens binnen een paar uur van 6 mmol/l naar 13 mmol/l gaan.

Het eerste wat ik dan doe is altijd de ampullen vervangen, gewoon om uit te sluiten dat de insuline die ik op dat moment actief in m'n pennen gebruik op één of andere manier minder goed werkt (helaas eigenlijk altijd zonder resultaat).

Oftewel, ik blijf voor een raadsel staan waarom bovenstaand af en toe gebeurt en ben benieuwd of er andere mensen met Type 1 Diabetes zijn die zich hierin herkennen en hiermee om gaan.

Alvast bedankt voor de reacties!

10 reacties

Avatar van Toon
22 januari 2024 om 15:54

Hallo Teun,

Wat er misschien zou kunnen spelen is het volgende:

Je hebt op enig moment een te laag bloedsuikerniveau gehad. De reden is soms moeilijk te achterhalen wat dat te lage BG heeft veroorzaakt. Er kan dan een proces opgang komen waarbij je lever een geconcentreerde vorm van glucose automatisch gaat vrijgeven. Een soort veiligheid klep. (Hierdoor kunnen mensen die geen eten meer tot zich kunnen nemen ook een tijdje overleven.) Hierdoor heb je veel meer insuline nodig om weer in een evenwichtige situatie te raken.

Je leest hier dat ik het verhaaltje met veel vragen heb omgeven omdat dit proces niet gemakkelijk is te volgen aan bv. kengetallen. Zeker niet voor een patiënt die iets meemaakt waarin hij (gelukkig) niet te veel ervaring heeft.

Wellicht is het een goed idee om deze optie eens te bespreken met je behandelteam.

Mocht je tot een conclusie komen dan lees ik die ook weer graag terug op dit platform.

Mijn motto is dan ook “Samen naar Beter”.

MVRGR Toon

22 januari 2024 om 19:27

Hallo Teun,

Verklaren kan ik het ook niet. Ik herken het wel. ( Zelf ook 30 jaar type 1, spuit humalog en lantus). De hoeveelheden variëren. Soms perioden dat ik bijvoorbeeld met 18E lantus prima de nacht/ dag doorkomt maar nu weet en periode 22E nodig heb. Terwijl mijn gewicht stabiel is, ik regelmatig leef en eet. Ik denk dat het te maken heeft met stress. Maar ook onderliggende klachten als ontstekingen bijvoorbeeld kunnen een boosdoener zijn. Zo kun je nog wel even doorgaan. Zeer frustrerend en dat werkt ook weer tegen... Geen verklaring vanuit mijn kant. Probeer als lukt de rust te bewaren als het toch wel weer stabiliseert.

Groet Laila

23 januari 2024 om 09:47

Knap dat het effect van je insuline zo goed voorspelbaar is. Bij veel mensen schommelt dat enorm door de uren, dagen, weken door...

Wat je beschrijft kan meerdere redenen hebben. Ik gok op een onderliggend virusje.

Avatar van BertR
23 januari 2024 om 11:52

Dag Teun,

Niet goed reageren op insuline komt bij mij zeer regelmatig voor als gevolg van insulineresistentie. Vooral koolhydraten hebben daar behoorlijk wat invloed op. Mijn HCL-geregelde pomp detecteert continue de mate van insulineresistentie. Op goede dagen bedraagt de afwijking minder dan 10 procent. Op slechte dagen soms wel meer dan 50 procent. Dat betekent in de praktijk dat de normale insulinebehoefte van ca. 90 eenheden/dag kan oplopen tot wel 150 eenheden/dag op slechte dagen.

Behalve het vermijden van zoveel mogelijk koolhydraten heb ik er tot dusver geen andere oplossing voor kunnen vinden. Uiterst frustrerend, dat wel !

Met groet,

Bertr

Yvonne
Moderator
24 januari 2024 om 10:18
Moderator

Ik herken het verschijnsel wel, dat je een paar dagen hebt dat de bloedsuikerwaarden niet omlaag te krijgen zijn. Ik controleer dan altijd of de insuline wel netjes uit de naald komt door 2 eenheden weg te spuiten. Dat hoor je voor iedere prikbeurt te doen, maar normaal doe ik dat alleen bij een nieuwe ampul. Bij nieuwe Humalog komt er bij mij nooit lucht uit, alleen bij een nieuwe Tresiba moet ik drie keer 2 eenheden wegspuiten. Maar er komt bij de extra controle altijd een keurig straaltje insuline uit en er zitten ook geen luchtbellen in de ampullen.

Ik geef een ontsteking dan maar de schuld van de ontregeling en spuit een paar dagen kortwerkende bij tot het weer normaal wordt. De langwerkende en zeker de Tresiba pas ik pas aan als de afwijking minimaal 14 dagen de hele dag één kant opwijst.

Dat doet me er aan denken dat ik vroeger wel standaard de langwerkende aanpaste als ik ongesteld werd. Dan had ik een week veel minder insuline nodig.

oud-deelnemer
26 januari 2024 om 22:44

Ik herken het ook! Niet echt regelmaat maar vaker rond mn eisprong. Gelukkig niet elke maand. Vreselijk frustrerend...

Yvonne
Moderator
27 januari 2024 om 14:49
Moderator

Beste mensen,

Helaas kunnen delen van gesprekken niet verplaatst worden, maar willen jullie reacties over de menstruatie bij dat nieuwe gesprek plaatsen? Het gaat om Insuline en menstruatie onder de gespreksgroep diabetes type 1. Zoekt naderhand makkelijker en Teun heeft niet zoveel aan deze reacties. Ik weet dat ik zelf de schuldige van deze mix ben.

met vriendelijke groet,

Yvonne

oud-deelnemer
29 januari 2024 om 15:20

Het is antwoord op de vraag, en in mijn geval zie ik hier een soort van patroon in. Kan toch gewoon hier (ook al is Teun waarschijnlijk geen vrouw)

30 januari 2024 om 21:10

Op het moment dat insuline niet meer goed lijkt te werken helpt bij mij bewegen erg. Daarnaast lijkt het weer van invloed op mijn suikerwaarde, hoe kouder hoe minder insuline. Bij warmer weer juist meer. Overigens 30 jaar met diabetes respect ✊. Veel lastiger zonder de morderne hulpmiddelen van vandaag.

1 februari 2024 om 15:54

Ik herken het sinds ik overgezet ben van Novarapid naar Aspart ivm het preferentiebeleid van mijn verzekeraar. Het vervelende is dat het soms nauwelijks en soms heel heftig werkt met als gevolg heftige hypo's. Mijn behandelaar heeft een gemotiveerd verzoek ingediend bij de apotheek voor novarapid maar die verwijst naar de verzekeraar. Daar moet ik nu dus contact mee opnemen.