Iets om over na te denken!

Laatste activiteit: 24 juli 2023 10 reacties 2 volgers 0 waarderingen
26 juni 2023 om 22:03

De hersenen verbruiken ongeveer 20% van de totale glucose voorraad.

De opname van glucose in de hersenen is grotendeels insuline-onafhankelijk.

Insuline 2 wordt lokaal geproduceerd in de hersenen.

Wat zou er met de glucose gebeuren als we onze hersenen twee keer zo veel gebruiken?

In theorie, of althans rekenkundig gezien, zou die dan met 25% moeten dalen.

(Helaas is er nog geen groep voor deze discussie, hopelijk kunnen dit soort topics in de toekomst in de remissie groep worden geplaatst binnen een overzichtelijke structuur met hoofd en sub thema's, waar je terecht kan met bv sudoku's of cryptogrammen, ik roep maar iets geks, of tal van andere topics die nu nog nergens passen).

Bewerkt op 29 juni 2023 om 10:45

10 reacties

27 juni 2023 om 10:48

Hoi Bubbleblower, dat is een interessant raadsel. Ik wil even op je punt over de juiste plaats voor deze bijdrage terugkomen. We zijn het Trefpunt op diabetes.nl gestart met een aantal gespreksgroepen, maar daar kunnen in de loop van de tijd groepen bijkomen. Iedereen (deelnemers, moderatoren, organisaties) kan een verzoek voor een nieuwe gespreksgroep delen met de Trefpunt manager via trefpunt@diabetes.nl. We zullen de aanvraag beoordelen aan de hand van enkele criteria en daar terugkoppeling op geven en actie ondernemen. Ik nodig je dus ook uit je verzoek even per mail met mij te delen. Alvast dank!

Yvonne
Moderator
27 juni 2023 om 13:34
Moderator

Met tentamens en testen (was voor de FSL tijd) vond ik mijn bloedglucosewaarden onvoorspelbaar. Meer verbruik glucose en stress, wat doet deze mix?

Sugardaddy
Moderator
27 juni 2023 om 18:27
Moderator

Leuke theorie en er is best veel onderzoek gedaan naar glucose opname in organen en spieren waarbij geen insuline nodig is. Zo is wetenschappelijk bewezen dat bewegen en fitheid in het algemeen bloedsuiker verlagend werkt en insuline gevoeligheid bij t2d verhoogt. Voorbeeld https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36690907/

Maar dan heb je ook de praktijk en dan ervaar ik heel regelmatig hypers tijdens sporten (en in mindere mate bij nadenken). Is dat glycogen door glucose tekort, welke factor speelt stress, slaaptekort etc?

Bewerkt op 27 juni 2023 om 18:28
28 juni 2023 om 00:25

@Miranda Nog meer groepen werkt alleen als ze overzichtelijk onder elkaar staan en we per groep kunnen zien wat het laatst is besproken (in één oogopslag) en we kunnen scrollen. De groep die je sowieso bovenaan wilt is die waarin mensen zich voorstellen en je wilt ook een algemene groep, dan zie je vanzelf wel waar behoefte aan is.



28 juni 2023 om 00:37

Meer verbruik glucose en stress, wat doet deze mix?

Ik had een pretpakket. Maar te veel stress voorkomt dat je fatsoenlijk kunt nadenken, misschien wel doordat het de glucose zo verhoogt.

er is best veel onderzoek gedaan naar glucose opname in organen en spieren waarbij geen insuline nodig is.

Precies, op de vorige site wilden ze dat niet geloven:) Nadat ik nota bene dit onderzoek had gelinkt: Skeletal muscle glucose uptake during exercise: A focus on reactive oxygen species and nitric oxide signaling

En spieren zijn verantwoordelijk voor 80% van de postprandiale glucose opname, gemiddeld. Dus hoe meer spieren hoe lager de insuline behoefte:

Bovendien:

Maar dan heb je ook de praktijk

Een voordeel in de praktijk is geen hyper-hypo rollercoasters meer. Toen ik meer begon te bewegen bij wijze van therapie moest ik aanvankelijk wel enorm oppassen voor hypers en ketoaccidose en ben ook twee keer flink ziek geworden toen ik te enthousiast werd. Ik moest het toen echt heel rustig aan doen, maar kan nu steeds meer en zwaardere inspanning aan zonder averechtse effecten. Dat het wetenschappelijke artikel het alleen over type 2 diabetes heeft is vreemd, die processen werken immers precies zo bij type 1 diabeten, die daar net zo veel voordeel van hebben.

Bewerkt op 29 juni 2023 om 10:45
28 juni 2023 om 12:32

Meer verbruik glucose en stress, wat doet deze mix?

Hier kun je dat mooi zien:

Op 13 juni moest ik naar de kaakchirurg voor een aantal vervelende ingrepen. De nacht ervoor tijdens mijn slaap is de glucose al veel hoger dan normaal. De operatie bij de chirurg begon (pas) omstreeks 4 uur, de verhoging ervoor is pure psychische stress. Relatief was mijn glucose die dag nog hoger als dat het lijkt, want ik ben er op de electrische fiets heen gegaan, wat 2 x 40 km is, anders had ik dik boven de 8 of misschien zelfs 9 gezeten.

Alleen stress is dus al genoeg om je een diabeet te maken.

Bewerkt op 29 juni 2023 om 10:45
29 juni 2023 om 09:21

@bubbleblower Dankjewel voor je suggesties voor verbeteringen. In deze groep: https://www.diabetes.nl/gesprekken/diabetes-nl-feedback zie je waar we op dit moment allemaal (nog) aan werken om het Trefpunt verder te optimaliseren. Zoals je ziet is het Trefpunt nog volop in ontwikkeling. We zijn dus ook blij met alle suggesties die we krijgen.

18 juli 2023 om 10:04

Interessant kwestie, @bubbleblower . Doet me denken aan een onderzoek dat recent is gepubliceerd in Journal of Clinical Investigation. Hierin werden de door glucose exciteerbare en de door glucose inhibiteerbare neuronen, die een rol spelen in de glucosehuishouding in het bloed, in de hersenen van muizen onderzocht. Het opmerkelijke vond ik dat deze neuronen niet alleen de glucose in de hersenen beïnvloeden, maar in het HELE lichaam. En het mooiste is dat als de onderzoekers bij muizen met diabetes type 1 een gen weghalen van de door glucose geïnhibeerde neuronen, deze muizen een normaal glucose krijgen, en dat nota bene in het gehele lichaam. Niet alleen in de hersenen. Zonder insuline! Dus, m.a.w. door genetisch te sleutelen aan de hersenneuronen (dat gebeurt in het onderzoek met CRISPR-Cas), kun je met type 1, zonder insuline, een normaal glucosegehalte hebben! Althans, voorlopig alleen bij muizen.

Voor de liefhebber: https://doi.org/10.1172/JCI163391

Is er al een gespreksgroep over nieuw wetenschappelijk onderzoek?

Bewerkt op 29 augustus 2023 om 14:23
24 juli 2023 om 00:04

@cgmindebasisverzekering!

Dat is heel wat om over na te denken, daarom zijn sodium en kalium ook zo belangrijk.

Pancreatic β-Cell Electrical Activity and Insulin Secretion: Of Mice and Men

Hoe hoger de sodium- en kalium inname hoe lager de kans op diabetes en andere ernstige aandoeningen;

Die methode om type 1 diabetes te behandelen lijkt me interessant, maar wel gevaarlijk, tenzij ze die neuronen slechts gedeeltelijk of tijdelijk kunnen inhibiteren.

@Marten; natuurlijk moet er een gespreksgroep over nieuw wetenschappelijk onderzoek komen, cgmindebasisverzekering! is niet de eerste die dat zegt en bovendien moeten we af van de doolhofstructuur, die maakt dat elk "gesprek" gegarandeerd dood bloedt.