7 maanden backpacken met diabetes type 1

Laatste activiteit: 28 september 2023 5 reacties 4 volgers 3 waarderingen
17 juni 2023 om 22:18

Hi allemaal!

Mijn naam is Laura, ik ben 25 jaar en vertrek over 3 maanden naar Zuidoost Azië om daar ongeveer 7 maanden te backpacken. Ik heb er vooral heel veel zin in maar, ik vind het ook wel spannend door mijn diabetes. Blijft mijn insuline wel goed, heb ik genoeg mee, past het allemaal wel in mijn rugzak, etc. Zelf draag ik de freestyle Libre 3 en gebruik ik de pen. Naast voldoende hiervan mee te nemen zal ik ook genoeg vinger prikken mee moeten nemen voor als de sensoren niet werken. Ik heb het geluk dat mijn ouders mij ongeveer halverwege een keer komen opzoeken en weer een nieuwe lading mee zullen nemen. Ondanks dat dit een goed plan lijkt vraag ik mij af of er ook andere opties zijn zodat ik minder mee hoef te nemen. Denk bijvoorbeeld aan insuline daar halen bij een apotheek of opsturen. Helaas vind ik niet zo makkelijk hier informatie of ervaringen over. Zijn er mensen die ervaring hebben met lang reizen en diabetes type 1?

Ik ben benieuwd naar alle tips!

Bewerkt op 29 juni 2023 om 16:11

5 reacties

Yvonne
Moderator
18 juni 2023 om 13:52
Moderator

De beperking met spullen meenemen is dat het tijdens de vlucht in je handbagage moet. In ieder geval je insuline, want die kan in het ruim bevriezen en is dan onbruikbaar. Let daarbij ook op in koelkasten in hotelkamers, die kunnen ook te laag zijn afgesteld. In India heb ik in 1987 een flesje langwerkende Novo insuline gekocht, kwam keurig uit de koelkast en de zorgverzekeraar heeft het nog vergoed ook. Was trouwens stukken goedkoper dan in Nederland. Soms laten mensen hun insuline achter in de koelkast van de hotelkeuken. Daar zit je ook met het bevriezen, want je weet niet hoe er met spullen geschoven wordt en een andere medewerker kan een vreemd pakje weggooien.

Je kan bij de fabrikant vragen of je insuline met stofnaam in de te bezoeken landen verkocht wordt, onder welke merknaam en in welke sterkte. Dat kan allemaal verschillen. Plus medische verklaringen in het Engels van je arts/ dvk dat je insuline afhankelijk bent. Ik heb de dvk er destijds ook op laten zetten dat de sensor niet van mijn arm verwijderd mocht worden. Die verklaring in 40 jaar reizen nooit nodig gehad.

Verdeel na de landing je voorraden over twee tassen, zodat als er een tas zoek raakt je niet alles kwijt bent. En na twee weken weer herverdelen. Zelf ben ik nooit langer weg geweest dan 5 weken, dus ik kon altijd alles vanuit huis meenemen.

Verder heb ik washandjes koeltruc. Insuline in een dichtgemaakt plastic zakje, vochtig washandje er om heen en dat weer in een openblijvend plastic zakje. Door de langzame verdamping bleef de insuline koel genoeg en de rest van de bagage wordt niet nat.

Verder altijd glucose en biscuitjes bij je hebben. Probeer maar eens midden in de nacht in je beste Cambodjaans wat te krijgen.

Tot slot vooral genieten.

Avatar van smallie
29 juni 2023 om 16:11

hoi laura,

wat lekker! 7 maanden, heerlijk.

ik heb weinig ervaring met langere tijd op vakantie als diabeet. de punten die yvonne opnoemt kan ik wel onderschrijven, ik ben wel voor kortere tijd weg geweest en had daarvoor echt een rugzak met benodigdheden voor de diabetes en andere medicijnen waar ik niet zonder kan.

in azië zelf heb ik meer dan genoeg gereisd en ik kan je vertellen dat daar in apotheken alles ruim voorradig is waarbij ik wel moet zeggen dat, als je daar gebruik van wil maken, je in de grote steden de best geoutilleerde apotheken vind en dat hoe meer je richting platte land of bushbush gaat de kwaliteit recht evenredig afneemt. ook kom je in landen zoals india in de betere, duurdere woonwijken heel goede apotheken tegen. een voordeel van de apothekers in azie is dat ze gemiddeld meer kennis hebben van ziekte en zeer en beter engels spreken dan de gemiddelde dorpsarts. meestal heb je geen recepten nodig als westerling en kun je alles gewoon redelijk goedkoop aanschaffen.

thailand is 1 van de landen in azië met een hoog gekwalificeerd zorgsysteem, wij gebruikten thailand als uitvalsbasis, in thailand ontspannen en dan weer rondtrekken door laos, nepal, pakistan bijv.

het komt allemaal wel goed lijkt me en knap dat je ervoor gaat. ik weet niet of je alleen gaat maar zo ja, laat dan de mensen waar je op dat moment mee samen reist weten dat je diabeet bent en wat ze evt kunnen doen voor je, openheid daarin kan je veel voordeel opleveren daarin.

koolhydraten zijn in ieder geval altijd ruim voorradig aanwezig ;o)

veel plezier in ieder geval,

groet, roel

9 juli 2023 om 11:31

Mijn ervaring is dat insuline langer mee gaat dan gedacht wordt. Na een maand buiten de koelkast neemt de werking af, maar daar heb ik weinig van gemerkt. Ik heb zowel in Azië als midden Amerika gebackpackt. De washandjes koelmethode (daar zijn ook tasjes van te koop) werkt prima. Let vooral in het begin op het effect van het andere klimaat; daar reageert je lichaam ook op (bloedsuikerwaarden). Geniet van je reis.

23 september 2023 om 10:33

Hi Laura,

Tof dat je dit gaat doen of inmiddels al aan het doen bent! Zelf ben ik vier maanden wezen backpacken door Nieuw-Zeeland, Australië, Singapore en Maleisië en heb - ondanks wat extra geregel - er maar weinig extra last van gehad. Op vliegvelden inderdaad de standaard tips volgen door niets in de ruimbagage te laten en je insuline e.d. verdelen over meerdere tassen na de douane als je samen reist.

Ik heb zelf veel gehad aan m'n Frio koeltasjes, dat werkte voor mij verrassend goed maar zal ongeveer hetzelfde zijn als de washandjes-methode. Ook heb ik in de landen waar ik ben geweest overal wel eens insuline moeten halen en was dit vaak geen problemen bij apotheken op recept van een plaatselijke huisarts. Kosten werden bij mij volledig vergoed. Wel goed om te checken of ieder land dat zo makkelijk op voorraad heeft.

Verder gebruikte ik denk ik maar 50% of minder van m'n gebruikelijke doseringen ivm verschil tussen kantoorbaan en iedere dag op pad - en volledig anders eten. Dat was wel even aanpassen maar ook heerlijk.

Overigens is de Nederlandse zorg op afstand via de zorgverzekering ook top geregeld. Die kun je altijd bellen en er staan altijd artsen klaar om mee te kijken in mijn ervaring. Dus toen ik toch in een keer in het ziekenhuis belandde na een muggenbeet heb ik daar veel aan gehad.

Ik ben benieuwd wat jij uiteindelijk gedaan hebt en wat voor jou de beste tips zijn geweest die je hebt verzameld, zou je die nog eens kunnen delen? Over drie maanden vertrek ik ook weer voor drie maanden naar Midden-Amerika, dus ik kan ook wel weer een opfrisser gebruiken. ;)

Heel veel plezier daar!