Ervaringen met lange duursporten (2+ uur)

Laatste activiteit: 12 juli 2023 5 reacties 2 volgers 1 waardering
9 juli 2023 om 15:51

Hi,

Ik heb al ruim 20 jaar diabetes en ben altijd sportief geweest. Hardlopen, tennis, hockey en eigenlijk elke andere balsport af en toe ook. Dit bleef wel altijd bij een maximale duur van 1,5 uur waarbij ik eigenlijk altijd mijn insulinepomp voor die duur loskoppel. Nu ben ik reeds begonnen met wielrennen en ook langere stukken hardlopen, waardoor ik soms 2 - 4 uur aan het sporten ben. Hier ben ik nu nog zoekende in wat betreft het loskoppelen van mijn pomp en überhaupt hoe dit het best voor te bereiden/na afloop. Ik ben benieuwd wat voor ervaringen anderen hiermee hebben en/of eventuele tips!

Groeten,

Joris

5 reacties

Sugardaddy
Moderator
9 juli 2023 om 23:17
Moderator

Hoi Joris en welkom op diabetes.nl! Heel interessant onderwerp en hoor graag over je bevindingen met lange duursporten.

Zelf ben ik niet echt een duursporter, meer van de 1-2 uur fitness en krachtsport. Wel ga ik regelmatig op de mountainbike eropuit en in een bikepark maak je toch flink wat uren op de fiets door. Niet vergelijkbaar qua heart rate en belasting maar wel intensief haha.

Ik gebruik pennen en heb dus geen pomp. In de ochtend spuit ik langwerkend, maar minder op fietsdagen want door de inspanning gaat mijn suiker na een uur richting hypo (~4). Ook heb ik dan weinig insuline nodig bij een maaltijd, die trouwens qua calorieën niet meer dan 20% uit koolhydraten bestaat. Voor mij is dat de beste aanpak tot nu toe om het leuk te houden.

Ben wel benieuwd, wat eet jij op een sport dag qua porties en samenstelling macronutrienten?

Avatar van Gijs
Gijs
Moderator
11 juli 2023 om 19:05
Moderator

Hallo Joris,

Ik ben zelf onlangs ook gestart met het hardlopen voor langere duur. Ik merk dat het voor mij erg belangrijk is om bij de start van de loop al iets hoger te zitten in mijn suikerwaarden (ik probeer tussen de 9-11 aan te houden). Dit doe ik door de zogeheten "exercise mode" te activeren op mijn insulinepomp (Tandem X2). Wellicht dat jou insulinepomp eenzelfde soort modus heeft?

Daarnaast merk ik dat het belangrijk is om tijdens de loop de nodige suikers te eten om een hypo te voorkomen. Zelf doe ik dit door energie gels en/of een suikerhoudende drank te drinken. Vast voedsel zoals Dextro werkt minder fijn voor mij omdat ik merk dat dit minder snel opgenomen wordt.

Ik heb afgelopen weekend de "La Chouffe Trail" gelopen (17 KM Trail). Helaas heb ik hier niet veel voor kunnen trainen ivm een blessure. Hierdoor was het dus erg lastig inschatten wat ik nodig had om mijn suiker op pijl te houden. Ik heb erg onderschat hoeveel KH ik nodig had om niet in een hypo terecht te komen.

Komende tijd ga vaker voor langere duur hardlopen. Mocht ik aanvullende tips & tricks hebben dan laat ik het weten :)

Mvg,

Gijs Kwaad

12 juli 2023 om 11:29

Beste Sugardaddy,

Bedankt voor je snelle reactie en de tip over de samenstelling van je macronutrienten is erg interessant.

Mijn ontbijt op de dag zelf is meestal havermout met melk en pindakaas, wat een goede basis is, met name vanwege de vetten uit de pindakaas. Dit heb ik niet echt bewust vanuit de samenstelling van macronutrienten gekozen, maar meer dat dit in de praktijk goed werkte. Dus dat is een goede om mee te gaan experimenteren, welke verhoudingen voor mij goed werken.

Recent heb ik een flinke tour op de fiets gemaakt, ook nog in de hitte (31 graden), dus dat was een uitdagende klus wat betreft de suikerregulatie. Mijn ontbijt was toen helaas niet zoals gewenst; de havermout, maar inplaats daarvan een yoghurt met wat granola. Enkel wat snelle suikers en een klein beetje eitwit/vet en dat heb ik ook wel gemerkt. De pomp heeft praktisch de hele rit uitgestaan en ik heb denk ik wel 200 gr. koolhydraten (repen, snelle jelle etc, extran) op zonder hiervoor te bolussen. Uiteindelijk schoot ik na de rit natuurlijk wel weer de hoge kant op.

De basis van het eten vooraf is dus erg belangrijk en de mate van welke verhoudingen macronutrienten wenselijk voor mij zijn ga ik proberen te achterhalen.

Dank!

12 juli 2023 om 11:31

Hi Gijs,

Bedankt voor je reactie!

De iets hogere waarde is inderdaad fijn, dit probeer ik ook.
Wat houd deze "excercise mode" precies in, een lager basaal?

En houd je deze mode ook aan tijdens b.v. die loop van 17km of koppel je hem dan de hele tijd los?

En eventuele andere tips hoor ik uiteraard graag, ik zal mijn nieuwe bevindingen ook delen!

12 juli 2023 om 21:34

Zelf train ik dagelijks wel meer dan 2 uur (ipv insuline therapie doe ik een fietstherapie) en heel belangrijk is dat je altijd voldoende hebt gegeten, anders kom je de man met de hamer tegen. Iets dat zo ongezond is dat het zelfs type 1 diabetes kan triggeren.

Maar dat je koolhydraten moet hebben, is, met alle respect, grote onzin, die met name in wielerkringen wordt verspreid (b.v. door BRT- en VTM verslaggevers, betaald door bedrijven als Coca Cola). Als het zo ver komt helpt het net zo goed om bij voorbeeld wat volle kwark te eten en iets te drinken en daarna komt al je kracht weer terug.

Als ik meer dan 200 km fiets neem ik dat mee en dingen als noten, kaas, aardbeien of zelfs een omelet en daarmee red ik me prima. Er is al een wielrenner die de tour heeft gewonnen op een koolhydraat-arm dieet.

Nu ik het toch over wielrennen heb; om de Tour te mogen rijden moet je door een medische controle en daarvoor hebben ze de criteria moeten verlagen, omdat de renners allemaal te hoge glucose hadden. Maar zoals over zo veel dingen in het wielrennen wordt daar niet over gesproken, in de Tour geldt nog altijd de omerta.

Als je toch gaat sporten, waarom ga je niet meteen voor remissie? Jij hebt als extra voordeel dat je altijd hebt gesport en spieren hebben een geheugen. Hoe meer je sport én hoe meer spieren je kweekt hoe lager je insuline resistentie wordt. Dan kun je straks definitief je pomp loskoppelen en hoef je je nooit meer zorgen te maken over hypo’s.