Ontregelde bloedsuikerspiegel na 8 jaar klungelen eindelijk op peil

18 september 2024 1 waardering 0 reacties

In de troonrede van 2024 werd het volgende uitgesproken:

"Omdat voorkomen beter is dan genezen, blijft preventie hoog op de agenda staan".

Hierbij mijn bijdrage om 2 miljard per jaar te kunnen besparen:

In 2024 zijn er ca. 1,2 miljoen diabetespatiënt van de ca. 18 miljoen inwoners van Nederland. Minstens de helft van deze 1,2 miljoen mensen met diabetes krijgt complicaties. Door hoge bloedsuikers kunnen beschadigingen ontstaan aan bloedvaten en zenuwen.

Gemiddeld 600.000 diabeten hebben op dit moment medische zorg nodig voor: Hart en bloedvaten, ogen, nieren, mond / gebit, voeten, zenuwen, maag en darmen, huid, hersenen, vermoeidheid, seksualiteit, gewrichten, depressie en oren.

De gemiddelde patiënt zal hierdoor met grote regelmaat op artsenbezoek in het ziekenhuis komen. Diabetesverpleegkundigen doen uiteraard hun best om voorlichting te geven en controles uit te te voeren. Het kwartiertje, dat eens per 3 - 6 maanden wordt uitgetrokken per patiënt, is helaas niet toereikend als je vastloopt met de glucoseregulatie.

Complicaties zouden voorkomen kunnen worden bij intensievere begeleiding. Laat hier nu dé oplossing al zijn... Ware het voor de happy few (waaronder ikzelf) die gewezen zijn op het bestaan van maar liefst 1 (!) 'revalidatiecentrum' in het land waar je als volwassene geholpen wordt met zelfmanagement omtrent diabetes.

In het UMCG Beatrixoord te Haren begeleidt een multidisciplinair team je poliklinisch òf tijdens een opname van 4 weken. Elke patiënt heeft zijn eigen hulpvraag. Er wordt een behandelplan opgesteld en door samen te werken met het multidisciplinair team wordt de beste zorg verleend.

De resultaten zijn verbluffend na deze korte periode. Diabetesregulatie is proportioneel verbeterd en de kans op complicaties drastisch verminderd. Helaas zijn er per maand maar 4 opnames mogelijk... Ca. 50 patiënten per jaar...

Wat zou het ontzettend veel geld en zorgverlening uitmaken als er voor iedere diabetespatiënt de mogelijkheid wordt geboden om preventieve zorg te krijgen.

Ruim 20 miljard euro per jaar bedragen de zorgkosten en de verloren arbeidskrachten momenteel voor ons; diabetespatiënten... Dit kan met ca. 2 miljard euro teruggedrongen worden door preventieve zorg. Óók met diabetes én zo min mogelijk complicaties kan je dan een arbeidzaam leven lijden, wat de gehele samenleving ten goede komt.

Ik hoop en vertrouw erop dat er meerdere revalidatiecentra komen voor de 599.950 diabetespatiënten. Om de duurste chronische aandoening, die tot nu toe heel Nederland op kosten jaagt, zoveel mogelijk alleen bij de ziekte diabetes te laten. De uitgespaarde 2 miljard kan véél beter besteed worden.

"Voorkomen is beter dan genezen. Preventie blijft hoog op de agenda staan".

Regeren is vooruitzien...

Esther Broers (Enorm blij met de hulp, geboden door het geweldige team van UMCG Beatrixoord

P. S. Ik ben me ervan bewust dat bovenstaande niet onderbouwd is met cijfers én zonder bronvermelding. Bij interesse is alles te achterhalen op internet bijvoorbeeld bij RIVM en Nivel zorgregistraties.

Avatar van Esther66Esther66

Heeft zelf diabetes

LADA

Blogt sinds september 2024

Terug naar blog