3 artikelen over de 'dure' ziekte diabetes

24 september 2024 0 waarderingen 0 reacties

Diabetes is een dure ziekte. Voor jezelf en voor de Nederlandse zorg. Ook zorgverzekeraars vinden dat chronische ziekten veel geld kosten. Daarom is er vaak veel gedoe over vergoedingen, eigen risico en zorgkosten. In Nederland worden veel kosten vergoed, maar we betalen zelf ook mee aan de zorg.  

Bijvoorbeeld met het eigen risico. Dit bedrag is bij diabetes vaak snel op, al binnen een paar maanden. We betalen ook mee via verplichte zorgverzekering. En we betalen zelf een deel mee aan onze medicijnen.  

Lees deze 3 artikelen die gaan over kosten van diabetes. 

  1. Krijg ik mijn glucosesensor vergoed? 

    Door onderzoek weten we dat gebruikers van diabetestechnologie gezonder zijn. Ze hebben ook vaak een fijner leven. Maar de zorg wordt te duur als iedereen automatisch alle technologie krijgt die er is. De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) beslist welke hulpmiddelen en zorg worden vergoed door de verzekering. Bekijk hoe de minister dit bepaalt in Vergoedingen voor diabetestechnologie 

  2. Waarom moet ik overstappen naar een ander medicijn? 

    De meeste medicijnen voor diabetes worden vergoed vanuit de basisverzekering. Dit betaal je wel met je eigen risico.  Voor sommige medicijnen geldt ook een eigen bijdrage. Valt jouw medicijn onder het preferentiebeleid, waardoor jouw verzekeraar mag aangeven welk medicijnmerk de voorkeur heeft, dan kan het zijn dat je soms moet overstappen op een ander medicijn, of op andere insuline met dezelfde werking.  Lees er meer over in het artikel Welke zorgkosten krijg je vergoed? 

  3. Waarom betaal ik zoveel? 

    In Nederland zijn de kosten van de zorg erg hoog. De zorg in Nederland is daarom wel heel goed. In vergelijking met een groot deel van Europa en de rest van de wereld scoren we dus goed. We hebben wel verplichtingen, zoals de verplichte zorgverzekering en de eigen bijdrage op medicijnen. Meer weten? Lees het artikel Welke zorgverzekering past bij diabetes? 

Nog meer bekijken over diabeteszorg en de kosten? Bekijk dan ook: 

Mantelzorger en geldzaken 

Geldzaken en werk met diabetes type 2 

Hoe zit het met je rijbewijs en de kosten? 

En er zijn ook gesprekken in het Trefpunt die over kosten van diabetes gaan. Misschien heb jij het antwoord op: 

Worden hervulbare pennen vergoed? van FWD 

Ben ik de enige die is vastgelopen in de voetzorg? van Yvonne 

Van de redactie

9 volgers

9 blogberichten

Terug naar blog