7 dingen die je moet weten over je collega met diabetes
Verbaasd kijk je jouw collega aan: ‘Nooit geweten dat je diabetes hebt!’ En nu je het wel weet, komen er als vanzelf vragen naar boven. Misschien weet je al wat over diabetes, omdat iemand in je omgeving het heeft. Maar het kan ook zijn dat je er helemaal geen beeld bij hebt. Dan weet je vaak niet goed waar je moet beginnen.
Waar kun je op letten?
Diabetes is er altijd. Of je collega nu thuis is, op het werk, op vakantie... Er zijn een aantal dingen die handig zijn om te weten als je samenwerkt met iemand met diabetes. Bekijk ze hier!
Je collega hoeft niet verplicht erover te vertellen op het werk
Ook niet altijd aan de leidinggevende. Een chronische ziekte is een privé-zaak. Het kan dus zijn dat je pas na jaren erachter komt dat je collega diabetes heeft.Heb je het nieuws niet van de collega met diabetes zelf gehoord?
Vraag dan of de persoon zelf er iets over wil vertellen. Zo krijg je ook een idee van hoe je collega ermee om wil gaan.Bel 112 als je collega flauwvalt, spuugt, een diepe ademhaling heeft of een adem heeft die ruikt naar aceton (een scherpe geur).
Het kan gaan om bloedverzuring, dit heet ketoacidose. Dit is levensgevaarlijk.Vergroot je kennis over diabetes, bijvoorbeeld door te weten wat een hypo en een hyper is.
Vraag je collega of het prettig is dat jij in actie komt in deze gevallen. Bijvoorbeeld naar een rustige plek brengen of het werk even opvangen tot het weer beter gaat.Ben je BHV-er, bedrijfshulpverlener? Denk erover na of je een echte diabetesbuddy wil worden voor je collega.
Dan weet je hoe je de bloedwaarden kunt controleren, via de continue of flash glucosemeter of via een vingerprik. Je weet ook hoe je insuline moet geven, en glucagon. De afspraken hierover schrijf je samen met je collega op. Deze geven jullie ook door aan jullie leidinggevende.Diabetes is meestal onzichtbaar. Maar soms kan je collega er last van hebben.
Bijvoorbeeld concentratieproblemen of erg moe zijn. Een oplossing hiervoor is wat vaker een pauze nemen. Andere werktijden helpen ook, bijvoorbeeld wat later beginnen of wat eerder naar huis. Je helpt je collega enorm als je hiervoor begrip laat zien!Trakteren, bijvoorbeeld omdat je jarig bent?
Zeker doen! Je collega weet zelf het beste wat op dat moment wel of niet verstandig is om te eten. Dat heeft alles te maken met de bloedglucosewaarden. Het kan dus zijn dat je collega de traktatie overslaat, een kleiner stukje neemt, of de traktatie bewaart voor later. Niemand wil zich lichamelijk slecht voelen door een lekkere traktatie.
Laat het ons weten
Heb je zelf nog een goede tip over omgang met diabetes op het werk?
We horen graag van je: schrijf een reactie hieronder. Dank je wel!