De 5 meest gestelde vragen over diabetes
Wanneer ga je vragen stellen over diabetes? Vooral pas als het in je leven komt. Mijn moment was toen ik 7 jaar oud was. We gingen voor de zoveelste keer naar mijn tante in het ziekenhuis. Mijn tante had, zoals dat toen heette, suikerziekte. De vragen die ik stelde aan mijn ouders weet ik niet meer. Of ze te veel suiker had gegeten? Of ze ernstig ziek was? Misschien dacht ik alleen aan de speelhal in het ziekenhuis?
Vraag op straat 100 verschillende mensen welke vragen ze hebben over diabetes. Dan krijg je heel veel verschillende antwoorden. Bestaat er dan zoiets als ‘de 5 meest gestelde vragen’? Waarschijnlijk niet. Toch doe ik een poging. Heb jij een betere, dommere of grappigere meest gestelde vraag dan 'mijn' 5? Schrijf die vraag in de reactie hieronder.
Hoe weet ik of ik diabetes heb?
Nederland telt ongeveer 1,2 miljoen mensen met diabetes. En elke week komen er 1000 mensen bij. De cijfers over diabetes zijn indrukwekkend. Er is een behoorlijke kans dat jij, of een van je naasten, diabetes heeft of krijgt. Er zijn symptomen van diabetes waar je op kunt letten, maar die symptomen passen ook bij andere aandoeningen. En er zijn risicofactoren, bijvoorbeeld als je overgewicht hebt of als diabetes voorkomt in je familie. Denk je dat je diabetes hebt? Eén vingerprikje bloed is genoeg voor de huisarts om te weten of je het echt hebt.Is diabetes te genezen?
Kun je genezen van diabetes? Bij diabetes type 2 spreken mensen wel eens over genezing. Maar van diabetes type 2 genees je nooit helemaal. Wel kun je diabetes type 2 omkeren. Dat betekent dat je de bloedglucose gezond kunt houden zonder medicijnen. Diabetes type 1, en ook de andere typen diabetes, heb je voor de rest van je leven. Gelukkig is er steeds beter mee te leven, door insuline, medicijnen, hulpmiddelen en technologie. Je kunt dus heel oud worden, net als mensen zonder diabetes.Heb je te veel suiker gegeten?
Oeh, die naam suikerziekte is nooit handig geweest. Maar het was en is nog steeds wel een logische naam. In de geschiedenis van diabetes lees je over de ontdekking van diabetes in het oude Egypte en India. Mensen spraken toen over zoete urine (= plas), dat aantrekkelijk was voor mieren en bijen. En bij diabetes gaat het om glucose en dat is een vorm van suiker. Gelukkig komt deze vraag vaak alleen nog van kinderen.Leef je korter door diabetes?
Er zijn onderzoeken die zeggen dat mensen met diabetes korter leven dan mensen zonder diabetes. Mensen met diabetes hebben ook meer risico op lichamelijke problemen, bijvoorbeeld met het hart of de nieren. Diabetes is een ernstige ziekte. Maar de behandelingen en hulpmiddelen worden steeds beter. Zeker in de afgelopen jaren.Mag je nog wel suiker eten met diabetes?
Belangrijk is dat je suiker nodig hebt in je lichaam. Je mag het dus eten, maar te veel suiker is niet gezond. Het gaat vooral om het evenwicht. Je moet genoeg eten om gezond te blijven en energie te hebben. Maar niet meer eten dan je nodig hebt. Als je diabetes hebt, is het goed om te weten hoe voeding werkt in je lichaam.
En...... welke vraag mis jij? We lezen jouw vraag graag hieronder.
2 reacties