Tips voor het schrijven van een blog
Sinds de start van diabetes.nl zijn er al ruim 20 deelnemers een blog begonnen. Daarin delen ze over diabetes in hun leven. De blogberichten gaan over verschillende onderwerpen, van diabetes bij je kind tot de mentale impact van diabetes. Het zijn allemaal eerlijke, mooie, herkenbare en inspirerende blogs. Misschien denk je nu: ik wil ook eens een blog schrijven, maar hoe doe ik dat? Lees dan verder voor tips voor het schrijven van een blog.
Wat is een blog?
Een blog is een informatief of inspirerend verhaal van een deelnemer van diabetes.nl. Het is een soort van dagboek waarin je in verschillende delen iets over een situatie of ervaring kunt delen. Zo’n blogbericht kan zorgen voor (h)erkenning bij anderen. Een blog bestaat uit een opsomming van losse blogberichten.
Een blog kan over van alles gaan. Bijvoorbeeld over je zoektocht naar een nieuwe pomp, over het aanpassen van je leefstijl, over toen je kind diabetes kreeg, over situaties in het dagelijks leven waar je tegen aanloopt omdat je diabetes hebt, over welke emoties je rondom je diabetes ervaart, over je zwangerschap met diabetes, over een complicatie die je ervaart, of over hoe je sporten en diabetes combineert. Oftewel; van alles. Iedereen kán en mág bloggen. Welk onderwerp speelt er bij jou? Waar ligt je interesse? Waar vind je dat wel wat meer informatie over te lezen mag zijn? Kortom; wat wil jij aandacht geven?
Aan de slag met een blog
Wil jij ook beginnen met een blog? Maak dan een eigen blog aan.
Ga naar www.diabetes.nl/blogs en klik op de knop ‘Je eigen blog starten’.
Vertel in een korte omschrijving waar jij over wilt gaan bloggen. Deelnemers van diabetes.nl kunnen zo snel zien waar je over schrijft.
Wil je dat jouw blog niet alleen zichtbaar is voor ingelogde bezoekers? Zet dan je profiel openbaar (profiel -> instellingen -> zichtbaarheid -> zichtbaar voor iedereen). Op deze manier kun jij nog meer mensen bereiken met jouw verhaal.
Deelnemers van diabetes.nl kunnen je blog ook volgen, bij elk nieuw blogbericht dat je deelt krijgen ze daar dan een seintje van.
Heb jij je blog aangemaakt? Dan kun je aan de slag met je eerste blogbericht.
Tips voor het schrijven van blogberichten
Bedenk voordat je het stuk schrijft:
Wat is je belangrijkste onderwerp? Maak van elk blogbericht een rond verhaal. Welk punt wil je maken, en wat wil je aan het einde van het bericht hebben overgebracht?
Schrijf vanuit jezelf (en in de ik-vorm). Gebruik eigen ervaringen, zoek het herkenbare of gebruik een persoonlijk verhaal als haakje voor een groter verhaal.
Schrijf (ongeveer) zoals je praat. Lees bijvoorbeeld de tekst eens hardop voor jezelf voor en verander stukjes die niet vloeiend uit je mond rollen.
Schrijf een stuk dat je zelf zou willen lezen en dat je aandacht vasthoudt.
Tips voor de opbouw
Maak je blogbericht overzichtelijk. Gebruik genoeg witruimte, korte alinea’s en gebruik eventueel tussenkoppen.
Denk in een duidelijk begin- midden- einde van de tekst.
Gebruik makkelijke woorden. Er mag wel diabetesjargon in (bijvoorbeeld bolussen).
Wissel korte en langere zinnen af, en deel te lange zinnen altijd op.
Gebruik een krachtige eerste zin, bijvoorbeeld een vraag of een quote, of een zin die bij de lezer verrassing, een vraag of verwarring oproept.
Bedenk een pakkende titel.
Voeg (zelfgemaakte) foto's toe aan je blogberichten.
Ik vind het altijd heel mooi om te zien dat deze persoonlijke verhalen veel betekenen voor anderen. Door het delen van jouw verhaal in een blogbericht beteken je soms meer voor een ander dan je zelf doorhebt. Dus bedankt aan alle deelnemers die een blogbericht hebben gedeeld! En wie weet lezen we binnenkort ook een blog van jou terug op diabetes.nl.
Over welk onderwerp zou jij een blog willen schrijven (of lezen)?