Warm weer en stress, geen geweldige combi
De afgelopen weken heeft mijn zoon toetsweken op school gehad. En de stress die hij daarbij voelt, zorgt samen met het warme weer voor wat meer problemen met zijn bloedsuiker. Nou ja, nog altijd relatief hoor. Zijn TIR ligt nog steeds op 85% ongeveer. Maar voor de toetsweken lag-ie bijna 10% hoger.
Die tijd buiten bereik zit ‘m natuurlijk vooral rondom eten. We merken het vooral bij ‘moeilijk’ eten, zoals pizza en pasta’s. Maar eigenlijk gewoon als hij meer dan 40-50 gram KH ineens eet. De maaltijdbolus en het CamAPS algoritme houden ‘m dan niet meer goed binnen bereik, waar dat de weken ervoor veel beter ging. Is natuurlijk omdat hij gemiddeld veel hoger zit dan in een stressvrije periode. En dan schiet je natuurlijk ook sneller uit range.
De oplossing waar we op uit zijn gekomen om hem zich tijdens zo’n warme stressweek toch zo goed mogelijk te laten voelen? CamAPS heeft een ‘boost’ modus, waardoor de insulinetoediening via het algoritme ca. 35% omhoog gaat. Dus die staat nu veel vaker aan dan voorheen en dat geeft hem rust.
De support van CamDiab heb ik ondertussen ook gevraagd hoe je het algoritme in zijn algemeenheid wat ‘agressiever’ kunt krijgen. Daar kreeg ik de tip om bijv. bij de ‘5 P’s’ eens te proberen niet via de normale modus van het algoritme langzaam verwerkende koolhydraten op te voeren, maar boost aan te zetten voor een periode van 2-3 uur. Ook hier boost als oplossing dus.
Dat gaan we de volgende keer maar eens proberen, dan. Want via de normale modus leverde een mooi bord Carbonara hem 2-3 uur uit range op. Is geen ramp, wel een beetje zonde als we het met een andere instelling hadden kunnen voorkomen.
Zo zie je maar weer, denk je lekker ingeregeld te zijn & dan wordt maar weer eens duidelijk dat diabetes meer is dan alleen netjes koolhydraten tellen en spuiten. Er zijn veel meer factoren van invloed en die gaan we vast allemaal wel eens meemaken. Ziek worden bijvoorbeeld.
Nou ja, voor nu maar even wat frequenter de boost modus gebruiken. Tenzij natuurlijk blijkt dat de hoge bloedsuikers permanent zijn (afbouwfase honeymoon of zo?), dan moeten we gaan sleutelen aan de KH/I-verhouding en correctiefactor. Ben benieuwd.
Tot volgende keer!
2 reacties