Warm weer en stress, geen geweldige combi

27 juni 2023 0 waarderingen 2 reacties

De afgelopen weken heeft mijn zoon toetsweken op school gehad. En de stress die hij daarbij voelt, zorgt samen met het warme weer voor wat meer problemen met zijn bloedsuiker. Nou ja, nog altijd relatief hoor. Zijn TIR ligt nog steeds op 85% ongeveer. Maar voor de toetsweken lag-ie bijna 10% hoger.

Die tijd buiten bereik zit ‘m natuurlijk vooral rondom eten. We merken het vooral bij ‘moeilijk’ eten, zoals pizza en pasta’s. Maar eigenlijk gewoon als hij meer dan 40-50 gram KH ineens eet. De maaltijdbolus en het CamAPS algoritme houden ‘m dan niet meer goed binnen bereik, waar dat de weken ervoor veel beter ging. Is natuurlijk omdat hij gemiddeld veel hoger zit dan in een stressvrije periode. En dan schiet je natuurlijk ook sneller uit range.

De oplossing waar we op uit zijn gekomen om hem zich tijdens zo’n warme stressweek toch zo goed mogelijk te laten voelen? CamAPS heeft een ‘boost’ modus, waardoor de insulinetoediening via het algoritme ca. 35% omhoog gaat. Dus die staat nu veel vaker aan dan voorheen en dat geeft hem rust.

De support van CamDiab heb ik ondertussen ook gevraagd hoe je het algoritme in zijn algemeenheid wat ‘agressiever’ kunt krijgen. Daar kreeg ik de tip om bijv. bij de ‘5 P’s’ eens te proberen niet via de normale modus van het algoritme langzaam verwerkende koolhydraten op te voeren, maar boost aan te zetten voor een periode van 2-3 uur. Ook hier boost als oplossing dus.

Dat gaan we de volgende keer maar eens proberen, dan. Want via de normale modus leverde een mooi bord Carbonara hem 2-3 uur uit range op. Is geen ramp, wel een beetje zonde als we het met een andere instelling hadden kunnen voorkomen.

Zo zie je maar weer, denk je lekker ingeregeld te zijn & dan wordt maar weer eens duidelijk dat diabetes meer is dan alleen netjes koolhydraten tellen en spuiten. Er zijn veel meer factoren van invloed en die gaan we vast allemaal wel eens meemaken. Ziek worden bijvoorbeeld.

Nou ja, voor nu maar even wat frequenter de boost modus gebruiken. Tenzij natuurlijk blijkt dat de hoge bloedsuikers permanent zijn (afbouwfase honeymoon of zo?), dan moeten we gaan sleutelen aan de KH/I-verhouding en correctiefactor. Ben benieuwd.

Tot volgende keer!

2 reacties

Avatar van BertR
28 juni 2023 om 11:51

Dag Schippie,

Ook bij gezonde mensen kan de bloedsuiker bij maaltijden langdurig hoog zijn, het is dus geen "voorrecht" voor diabeten !

In de regel kun je beter iets langer hoog blijven zitten dan te scherp regelen met het risico van een flinke hypo. De Boost in de CamAps is wat in de DIY-hcl "Eating soon" genoemd wordt; een regeling waarbij de IOB (Insulin On Board) sneller stijgt en het algoritme net zolang insuline blijft toedienen totdat de veiligheidsgrens bereikt wordt of de glucosespiegel begint te dalen. Een hoge IOB brengt risico's met zich mee omdat kortwerkende insulines een aantal uren, met afnemende intensiteit, van invloed blijven op de bloedsuiker. Zou je dan bv. mee gaan doen aan een spelletje tennis of voetbal terwijl je hoog in de IOB zit, dan loop je het risico dat de glucose omlaag schiet. Ongetwijfeld zal de leverancier erop wijzen dat in Boost-mode regelmatig de CGM moet worden uitgelezen. Zelf zou ik ervoor kiezen om een alarm in te stellen als de bloedsuiker snel daalt. Je hebt dan tijd genoeg om extra suikers naar binnen te werken.

Avatar van Schippie
30 juni 2023 om 18:15

Dank voor de uitleg, BertR. Je hebt helemaal gelijk dat het oppassen blijft met zo’n boost-modus!

Tot nu toe blijken de ingebouwde veiligheidsmaatregelen van CamAPS gelukkig behoorlijk goed te zijn, het algoritme blijft goed opletten.

Sterker nog, CamAPS leest ook snelle stijgingen en dalingen uit van de FSL3 en reageert daar direct op. Eigenlijk zo’n alarm als waar je het over hebt. Je ziet het algoritme de insuline in zo’n geval dan ook rap terugdraaien.

Maar inderdaad: boost combineren met een potje voetbal zal nog steeds geen goed idee zijn!

Avatar van SchippieSchippie

Ouder van kind met diabetes

Diabetes type 1

Blogt sinds juni 2023

Help, mijn kind heeft diabetes

12 volgers

13 blogberichten

Volgende blogpost

Terug naar blog