42 jaar diabeteszorg

26 november 2023 7 waarderingen 3 reacties

Op mijn 42e diaversary blik ik terug op mijn diabeteszorg door de jaren heen. Indrukwekkend welke mooie en vooral belangrijke veranderingen zich daar hebben voltrokken. Een kleine opsomming van hoe ik nu mijn diabeteszorg ervaar, deel ik graag in dit blog. We komen van heel ver…

Menselijk contact is de basis van mijn arts patiënt relatie. Een internist die mij als mens ziet. Afspraken inplant op mijn verzoek, soms met interval van een week, soms pas na twee jaar. Net wat helpend is op dat moment. Een arts die met zijn woorden laat blijken dat we allebei maar mensen zijn. Op moeilijke momenten mijn hand vastpakt, zodat ik mij echt gehoord en ondersteund voel. Open en eerlijke gesprekken die mij helpen om ook heel pijnlijke onderwerpen te bespreken. Ieder contact met hem geeft mij kracht en energie om verder te gaan. Ik ervaar het als heel bijzonder hoeveel ik uit mijn arts patiënt relatie haal. De afbrekende woorden die vroeger bij zijn voorgangers door de polikamer vlogen zijn gelukkig verloren gegaan. Ondersteunend taalgebruik heeft een plek in de diabeteszorg gekregen.

Ik word door mijn internist uitgedaagd en ondersteund om zélf de regie in mijn behandeling te nemen. Ik ontvang geen gedragsregels meer die ik klakkeloos behoor op te volgen, zoals vroeger het geval was. Ik bedenk tegenwoordig zelf passende vervolgstappen in mijn behandeling om vervolgens in gesprek met mijn internist samen te beslissen wat mijn volgende stap wordt. Het levert mij een passend behandelplan op waar ik mee verder kom.

Inmiddels weten zorgprofessionals dat mensen met diabetes allemaal verschillend zijn. Ik krijg de ruimte om mijn eigen zoektocht naar de best passende diabetesbehandeling te bewandelen. Mijn creatieve combinatie van pen, pomp, open source algoritme, sensor, pillen en leefstijl wordt door mijn zorgprofessionals volledig ondersteund. Mijn diabetesteam blijft zelfs een passende sensor voor mij bekostigen, ook al wordt het systeem niet meer door de zorgverzekeraar vergoed. De oude eenheidsworst in diabetesbehandeling is hiermee verleden tijd.

De focus van mijn behandeling ligt nu op mijn kwaliteit van leven. Hoe kan ik zo goed mogelijk meekomen in de maatschappij met mijn aandoening, welke ondersteuning is daarbij helpend. Mijn persoonlijke wensen zijn leidend voor mijn behandelplan. Positieve gezondheid heeft de ouderwetse focus op de diabetes tenietgedaan. De glucosepolitie die louter pijn en verdriet kon geven, is uit mijn behandeling verdwenen.

Samen met mijn zorgverleners stel ik persoonlijk realistische doelen op. Samen accepteren we vele factoren die de bloedglucose beïnvloeden, mijn beperkte pancreasfunctie, maar ook mijn gedrag die beïnvloed wordt door vele doelen in mijn leven als moeder, partner en de andere rollen die ik vervul. Niet-diabetesdoelen matchen natuurlijk zelden met glucosedoelen. Fijne ondersteunende gesprekken met mijn zorgprofessionals helpen mij om minder kritisch naar mijzelf te zijn. De pijnlijke en verwijtende woorden over vermeende therapie ontrouw uit de jaren ’80 en ‘90 zijn gelukkig verdreven.

Een recentelijk berichtje uit de krant beschreef dat een wetenschappelijk onderzoek liet zien dat empathie onder zorgpersoneel afneemt. Persoonlijk ervaar ik gelukkig het tegenovergestelde. Een dvk die mij spontaan op de gang van diabetespoli aansprak toen het niet zo goed ging. Die paar ondersteunende woorden tussen haar bedrijven door, haar luisterend oor, maakte dat ik het weer aandurfde om een gesprek in te plannen. Een dvk die graag een aantal afspraken achter elkaar inplant, puur om langzaam vertrouwen op te bouwen in het diabetesteam. De medisch psycholoog die na tig afspraken nog even geduldig naar mijn worstelingen luistert en meedenkt in ondersteunende coping strategieën, zodat ik van mijn traumatische diabetes gerelateerde ziekenhuiservaringen bevrijd kan worden.

Een andere grote verandering is dat zorgprofessionals tegenwoordig staan te springen om patiëntparticipatie. Zeker 25 jaar ben ik bezig geweest om mijn persoonlijke ervaringen, en later ook een bredere ervaringsdeskundigheid, in de diabeteszorg kenbaar te maken. Tijdens mijn wetenschappelijke stage, co-schappen en als wetenschappelijk onderzoeker op de afdeling interne geneeskunde heb ik toentertijd tevergeefs gepoogd om participatie van de grond te krijgen. Nu is de tijd wél rijp: zorgprofessionals willen écht aansluiten bij hun patiënten en hun ervaringen horen. Het diabetesteam nodigt mij uit om mee te denken in het zorgpad diabetes, om zo de diabeteszorg in hun ziekenhuis te verbeteren. Samen bespreken we invulling van educatie opties voor mensen met diabetes, hoe jaargesprekken vormgegeven kunnen worden, hoe mensen te ondersteunen om zelf de regie te kunnen pakken en welke educatie zorgprofessionals zouden moeten krijgen om mensen met diabetes nóg beter te helpen. Mijn woorden en feedback als ervaringsdeskundige worden, misschien zelfs wel zwaarder, meegewogen in de discussie. Een hele mooie samenwerking tussen artsen en ervaringsdeskundigen is op gang gekomen.

Ook artsen buiten mijn behandelteam vragen mijn mening als patiënt om zo hun onderzoek te verbeteren. Dit gesprek is niet alleen helpend voor afvinken van opgelegde patiëntparticipatie t.b.v. hun subsidieaanvraag, maar het gesprek blijkt óók helpend om hun onderzoeksdesign te verbeteren. Onderzoekers komen daadwerkelijk terug om te sparren over vervolgstudies. Voor mij persoonlijk zijn dit hele inspirerende gesprekken over keuzes die in onderzoek gemaakt kunnen worden. Wat is écht relevant voor de mensen met diabetes?  

Het was zacht gezegd een lange weg, maar wat ben ik dankbaar voor hoe de huidige diabeteszorg  nu wordt vormgegeven. Na 42 jaar mag ik de regie nemen en heb ik exact de diabeteszorg die ik wil en passend bij mij is. Op dit punt heb ik alles bereikt. Samen met mijn internist en dvk red ik het wel!

3 reacties

19 december 2023 om 18:41

Wow Jupiter! Wat een heftige weg heb je afgelegd en wat mooi dat het niet voor niets is geweest. Ik ben nog geen jaar in Diabetesland en dank je voor je openhartige verhalen.

Groet Angelique

1 februari 2024 om 21:35

Dag,

Ik heb nu diabetes sinds 1980, 44 jaar al weer.

Ook ik heb de begin jaren als soms als moeilijk ervaren. Ik kwam voor het eerst bij de Internist en die zei "aha, je hebt suikerziekte, nou ik zou maar geen suiker meer gebruiken en kom in januari maar weer terug". Het was nl december voor de Kerst........

Niemand die iets uitlegde. Dus ik kon weer naar huis................

Maar naarmate de dagen verstreken werd ik toch een beetje "zieker". Spanning, boosheid en gewoon geen medicatie.

Ik heb toen gebeld met het ziekenhuis en kreeg van de assistente diamicron pillen. Het bestaat geloof ik nog steeds maar met een andere naam. In mijn herinnering ging dat al iets beter. "Psychologie?" ik weet het niet. Bloedsuikermeters had je toen niet echt volgens mij. De pillen gingen zo een paar maanden door maar ik begon er steeds meer van te snappen.....Internet was er nog niet hé?

Maar in m'n notities zie ik dat m'n waarden toch maar omhoog bleven kruipen. Dus op mijn verzoek ben ik Insuline gaan gebruiken. Ik had een drukke baan op rare tijden, Omroep. Langwerkende insuline. 1x prikken. Naam ben ik kwijt. We schrijven zomer 1980. Ik schreef al :"Dus op mijn verzoek'. En dat was het moment dat ik de regie in m'n eigen hand begon te nemen. Als ik niet meer uitkwam belde ik de internist met wie inmiddels een zeer goede band had opgebouwd. Een "no-nonsense" arts. Rookte pijp in z'n spreekkamer, kon toen nog......

Inmiddels had ik een glucometer aangeschaft, zo'n groot ding, druppel bloed op een strip en afspoelen met water en dan in de meter. Hij koste geloof ik wel Fl 600,- en een meneer van de leverancier kwam 'em thuis demonstreren !

Na, een verhuizing kon ik toch patient blijven bij die Internist. Achteraf een geweldige man. Toen hij met pensioen ging moest ik naar een ander ziekenhuis.

Ik ging verhuizen naar Friesland en weer terug naar de Veluwe. Het eerste dat m'n Internist daar vroeg; 'boekje?". Ik zei dat ik daar al 10 jaar niet aan deed, althans wel aantekeningen voor mij zelf. En ook die internist ging met pensioen......."zou het aan mij liggen?"

Inmiddels ben ik aangeland bij m'n zoveelste Internist, een jongedame, met de nieuwste inzichten en bij m'n kennismaking zei ze al, "boekje?, ik wil het niet weten...."

Ik zei;"kijk daar hou ik van".

Zij vraagt aan mij hoeveel ik spuit. En als ik verander meld ik dat.

Het moge duidelijk zijn dat ik dus inmiddels op m'n 77ste de volledige regie heb en met m'n interniste overleg zo'n twee keer per jaar en zei de andere zaken controleert. En tussendoor met een DVK.

Ik heb tot dusver geen problemen met de zorg op zich. Maar ja, ik ben natuurlijk redelijk ervaren en......een zeer mondige patient.

Verder gaat het OK hier, m'n te snelle schildklier hebben we in bedwang gehouden met de jodium slok dus ook OK nu.

Mijn moraal, als het kan, "je bepaald zelf de wedstrijd"......................

Groet,

8 februari 2024 om 17:35

Wauw, wat een fijne ervaringen heb jij met je specialisten op kunnen bouwen!

Mag ik ook in jouw ziekenhuis? (;

Hanneke R

Avatar van JupiterJupiter

Heeft zelf diabetes

Diabetes type 1

Blogt sinds mei 2023

Volgende blogpost

Terug naar blog