Sensorperikelen, het houdt maar niet op!
Nog geen twee weken geleden liet mijn sensor los door het warme weer. Nu heeft die nieuwe Dexom G6 sensor opeens al na zes dagen de pijp aan Maarten gegeven; uiteraard midden in de nacht om 02:35 uur. In zo'n geval is het "alle hens aan dek". Een vingertest leverde 7,7 mmol/l op dus weinig aanleiding om dringend in te grijpen. De pomp in "open- loop-mode" gezet en dan maar proberen om weer in slaap te komen.
Om 08:00 uur weer geprikt en oeps: 18 mmol/l. Dus duidelijk iets mis met de basale instelling voor de nacht, maar dat is een punt van zorg voor later deze week. Nieuwe sensor geplaatst en zonder sensorcode gestart. Vervolgens moet je dan de rest van de dag een aantal keren ijken, terwijl de regelkring nog steeds "open" blijft. Na de "opwarmtijd" bedraagt de eerste sensormeting 22.3 mmol/l en de vingerprik 11,3 mmol/l. Dan weet je dat het inregelen veel tijd gaat kosten omdat de Dexcom G6 ervan uitgaat dat de eerste 24 uur niet wordt geijkt na het invoeren van de sensorcode tijdens het plaatsen van een nieuwe sensor.
Voer je zo'n code in dan kun je in de eerste uren na opwarming hooguit drie keer een bloedtestwaarde invoeren voor calibratie. Meer heeft geen enkele zin, omdat de processor in de zender die gewoonweg weigert te verwerken zonder daarover een melding te geven.
Zonder code wordt je tijdens de opwarmperiode tweemaal gevraagd om een bloedtest te doen. Daarna krijg je die vraag nog twee keer, namelijk 12 en 24 later. Daarna elke 24 uur tot het einde van de levensduur. Vanwege de risico's op hypo's doe ik minstens één keer per uur een bloedtest totdat de gewenste gelijkloop is bereikt.
Vanzelfsprekend worden de tussentijdse bloedtests gebruikt om de pomp, nog steeds in "open-loop" door middel van bolussen de glucosespiegel te laten aanpassen. Ook dat kost je behoorlijk wat uren waardoor de dag snel om gaat.😥
Zo zie je maar weer dat een pomp met een "closed-loop" niet altijd hard voor je aan het werk is/gaat.👩⚕️
3 reacties