Gebruik van een insulinepomp in closed-loop
In 2017 ondersteunde het Martini ziekenhuis een drietal insulinepompen. Mijn keuze viel op de Insight pomp van Roche aangezien deze op dat moment nog was uitgerust met een handset voor toedienen van maaltijdbolussen. Als techneut wist ik dat het gemakkelijker zou zijn om toegang te krijgen tot de pomp door de communicatie tussen de pomp en de handset af te luisteren.
Tijdens een tweetal bijeenkomsten in het Mzh werd instructie gegeven over het instellen van de pomp, alsmede over het vervangen van de voorgevulde ampullen met insuline. In 2017 was er voor deze pomp uitsluitend Novo Rapid insuline voorhanden, terwijl mijn voorkeur uitging naar een wat sneller werkende insuline zoals Fiasp. Aangezien deze insuline pas na jaren in voorgevulde ampullen verkrijgbaar werd, heb ik enkele jaren lege MyLife ampullen zelf met Fiasp gevuld.
Het heeft een internationaal groepje enkele maanden tijd gekost om een communicatiemodule voor deze pomp te ontwikkelen. De reeds jarenlang in gebruik zijnde Nightscout applicatie voor Medtronic was door de Tsjech Milos Kozak, een kei van een systeemontwerper, omgezet in de applicatie AndroidAps (AAPS) voor gebruik op een Android telefoon in combinatie met een Koreaanse insulinepomp (Dana). Het gezin Kozak kon zo hun jonge dochter via Nighscout op afstand in de gaten houden en zonodig met een sms-bericht de pompinstellingen aanpassen of een bolus toedienen.
Na het gereed komen van de communicatiemodule kon de Insight pomp in Closed-loop worden toegepast. Je kunt bij het instellen van het regelsysteem kiezen uit OpenAps- AMA en -SMB voor het regelen van de insulinehuishouding. Het AMA-algoritme sluit het meest aan bij het handmatig instellen van de insulinepomp met bolussen. Het SMB-algoritme gaat echter uit vaneen situatie waarin sprake kan zijn van “niet gemelde” maaltijden. Anders gezegd, bolussen is niet meer perse nodig omdat het algoritme een abrupte toename van de bloedglucose interpreteert als “extra voeding” en de insulinebehoefte daarop aanpast.
Zodra zo'n situatie wordt gemeten, wordt de basale insulinetoediening gestaakt en gaat de pomp zgn. micro bolussen toepassen tot het moment waarop de bloedsuiker weer gaat dalen. De pomp stopt dan met het toedienen van insuline totdat de totale bolus goeddeels is verbruikt. Het instellen van de regeling is bepaald geen klusje voor beginners. Dat is dan ook de reden dat in de applicatie een training is ingebouwd voor het begrijpen, instellen en bedienen van de appplicatie.
Voor mijn wispelturige bloedglucose is de SMB-regeling een uitstekende oplossing gebleken voor een betere regulatie. Door het gebruik van de Closed-loop nam de gemiddelde TIR (time in range) toe tot meer dan 90%. Inmiddels wordt deze regeling al ruim vijf jaar door mij gebruikt en zijn de resultaten prima zolang je verder gezond bent. Het onderstaande grafiekje toont het verloop van de glucose gedurende 48 uur die keurig binnen de lijntjes is gebleven. Helaas is dat lang niet altijd zo.